Hundrevis flykter fra flammene

Flere skogbranner herjer i California.

USA-WILDFIRES/WEST Sierra National Forest handout photo shows the Sierra Fire burning in the Sierra National Forest in California

I BRANN: Store områder i delstaten California sto i brann lørdag kveld.

Foto: HANDOUT / Reuters

Folk flykter fra hjemmene sine og veier stenges som følge av de mange skogbrannene som herjer California. Om lag 9.000 brannmenn jobbet lørdag kveld med å få kontroll over flammene.

Lørdag kveld lokal tid kjempet man både fra bakken og luften mot 23 store skogbranner nord i delstaten, ifølge Daniel Berlant, talsmann for Californias brannvesen.

Han kan fortelle at 9.000 brannmenn jobber på spreng for å slukke brannene, men mange steder er de helt ute av kontroll. Torsdag omkom en 38 år gammel brannmann på jobb, og guvernør Edmund Brown har erklært unntakstilstand i delstaten.

– Californias ekstremvær og ekstremtørke har gjort mye av delstaten til en kruttønne. Våre modige brannmenn er på frontlinjene, og vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe dem, sa Brown.

Enorme områder

På nettstedet til Californias brannvesen kan man følge skogbrannenes utvikling. Lørdag kveld var det registrert 24 branner, men to av dem anses som slukket.

Den største brannen herjer i Lower Lake-distriktet nord for San Francisco og spredd seg over et område på over 100 kvadratkilometer. Kun fem prosent av brannen, som har fått tilnavnet Rocky, er under kontroll, meldes det.

Brannvesenet må vasse gjennom tykk røyk og flygende glør for å få løs hester, geiter og andre husdyr mens eierne deres flykter til sikkerhet. Minst 650 innbyggere er evakuert fra hjemmene sine på grunn av Rocky-brannen alene, skriver nyhetsbyrået AP.

Rekordtørke

Også flere andre steder i delstaten er husstander evakuert som følge av skogbrannene. Dessuten er flere bilveier stengte for all trafikk.

Skogbranner er vanlig i store deler av California, men situasjonen er i år forverret av uvanlig høye temperaturer. For fjerde år på rad har det vært rekordtørke i delstaten.

Flere av brannene er blitt startet av lynnedslag og har deretter spredd seg raskt på grunn av tørken.

SISTE NYTT

Siste nytt

Et privilegium å ha vært president, sier Donald Trump i sin siste tale

Trump kritiserte også stormingen av Kongressen 6. januar og sa at amerikanerne er et fredselskende folk.

Biden med følelsesladet farvel til hjemstaten

– Jeg vil alltid være en stolt sønn av Delaware, sa den påtroppende presidenten. Deretter dro han til sterkt bevoktede Washington D.C. og presidentinnsettelsen onsdag.