Hopp til innhold

Hundrevis demonstrerte i Japan

Flere hundre demonstranter deltok i en protest mot den japanske regjeringas håndtering av atomtrusselen søndag.

Demonstrasjon mot atomkraft i Japan

Flere hundre demonstrerte mot atomkraft i Tokyo søndag.

Foto: Gregory Bull / Ap

Demonstrasjonstoget gikk gjennom shoppingdistriktet Shibuja i Japans hovedstad Tokyo søndag, ni dager etter at katastrofen ramma Japan.

– Myndighetene har ingen intensjoner om å stoppe atomoperasjonen siden de sier at dette aldri vil skje igjen. Jeg vil si til verden at dette er veldig farlig, sier en av demonstrantene, Takashi Misumi, til nyhetsbyrået EBU.

Det var først og fremst motstandere av regjeringa som deltok i søndagens demonstrasjonstog, men det var også flere krigsmotstandere i forsamlinga.

– Skjuler sannheten

Demonstrasjon mot atomkraft i Taiwan

Også i Taiwan demonstrerte folk mot atomkraft i forbindelse med planene om et nytt atomkraftiverk i Taipei.

Foto: PATRICK LIN / Afp

De frammøtte anklager regjeringa for å skjule sannheten om den virkelige faren atomkraftverkene representerer.

– Det går for sakte og det er åpenbart at de skjuler sannheten. Det er utrolig, sier Miki Kuroki til EBU.

– De forstår ikke at dette er farlig. Dersom vi hører på myndighetene, vil vi sette våre barn i fare, legger demonstranten Masaharu Ito til.

Strømmen er tilbake

Ingeniører greide i dag å gjenopprette strømforsyninga ved en av reaktorene ved det ulykkesramma atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Strømforsyninga er nødvendig for å få atomkraftverkets kjølepumper i gang igjen. Disse ble slått ut da atomkraftverket ble ramma av tsunamien etter det voldsomme jordskjelvet 11. mars.

Japanske arbeidere har kjempa mot klokka for å unngå at overoppheta uranbrensel skal smelte ned. En slik nedsmelting ville vært katastrofal og ville ført til massiv radioaktiv stråling.

Atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan

Innsatsen pågår fortsatt for å kjøle ned atombrenselet i det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Vil komme atomdebatt

Atomfysiker Nils Bøhmer tror reaktorene ved Fukushima er historie.

Siden reaktorene vil utgjøre en strålingsfare i én million år, tror han at Japan må kapsle inn reaktorene i sarkofag av betong for å hindre stråling. Det samme ble gjort i Tjernobyl etter atomulykka der i 1986.

– Det vil komme en debatt om hvor sterkt man skal satse på atomkraft i Japan etter dette, sa han til NRK tidligere denne uka.

20.000 døde og savna

Antall døde og savnede er nå steget til over 20.000 etter naturkatastrofen i Japan.

I alt 8.133 personer er bekreftet døde, mens 12.272 personer fortsatt er savnet, opplyser japansk politi ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Omkring 360.000 mennesker har mistet sine hjem og søker ly i evakueringssentre i 15 ulike regioner i det katastroferammede Japan.

SISTE NYTT

Siste nytt