Hundrevis av demonstranter tok over klimatoppmøtet

KATOWICE (NRK): Mens klimadramaet fortsetter bak lukkede dører prøvde demonstranter å legge press på forhandlerne med sang.

«Kast forurenserne ut! Slipp folket inn!»

Det var stort sikkerhetsoppbud da hundrevis av demonstranter blokkerte trappene opp til rommene hvor klimadramaet fortsetter bak lukkede dører. Der forhandler fortsatt verdens land om reglene for hvordan vi skal unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene.

Gjennom slagord, sang, bannere og en stille mars, var beskjeden til verdens ledere og forhandlerne klar: dette er ikke bra nok.

Spesielt mente demonstrantene at rike land ikke gir nok penger til fattige, for å hjelpe dem med å sine utslippsmål og takle konsekvensene av klimaendringer.

Dette har vært et av de vanskeligste spørsmålene under klimatoppmøtet.

Aled D Fisher, rådgiver i Naturvernforbundet, var med på demonstrasjonen. Han mener det er et spørsmål om rettferdighet.

– Land fra sør trenger klimafinansiering fra rike land som Norge. Men de rike landene har samlet stått imot å bidra med nok penger.

Lederen i Barnas klimapanel sender videokronikk fra FNs klimatoppmøte i Polen.

Lederen i Barnas klimapanel sender videokronikk fra FNs klimatoppmøte i Polen.

Føler seg dårlig behandlet av Polen

– Vi kan ikke ha flere slagord, vi må spre oss og forlate området. Det er for deres egen sikkerhet.

Beskjeden kommer fra en av lederne for demonstrasjonen når den er over etter rundt 40 minutter.

Polen har fått sterk kritikk fra flere aktivister og organisasjoner. De sier de har blitt dårlig behandlet under klimatoppmøtet, og at deres ytringsfrihet har blitt innskrenket.

Ifølge Amnesty International har minst 13 aktivister og ansatte i organisasjoner blitt nektet adgang til landet. En talsperson for polske grensevakter sier til nyhetsbyrået Ap at de ikke kjenner til saken.

Fisher sier Naturvernforbunde blant annet har opplevd at de ble bedt om å ikke bruke ordet «Shell» under en aksjon mot Shell.

– De store gass-, olje- og kullselskapene, de er inne, de har arrangementer, de går fritt, og de skryter av innflytelsen den har på forhandlingene. Mens sivilsamfunnet må forhandle hvis vi vil ha aksjon.

Elvestuen forberedt på en lang natt

Den polske presidenten for klimatoppmøtet, Michal Kurtyka, møtte pressen fredag kveld bekreftet det mange trodde kom til å skje – at klimatoppmøtet fortsetter på overtid. Det skulle etter planen vært avsluttet klokken seks.

Michal Kurtyka under COP24

Michal Kurtyka møter pressen fredag kveld.

Foto: Eivind Molde / NRK

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier forhandlingene går i riktig retning, og at han har tro på det er mulig å komme frem til en avtale. Men det er fortsatt uenighet om mange ting.

– Jeg er forberedt på å ha en lang natt, sier han.

Veldig søte valper hjelper deg å forstå veldig viktige nyheter.

Veldig søte valper hjelper deg å forstå veldig viktige nyheter.

SISTE NYTT

Siste nytt