Hundretusener uten drikkevann i USA etter giftutslipp

Rundt 300 000 innbyggere i den amerikanske delstaten West Virginia er uten drikkevann etter at «kjemiske substanser» lekket ut i elven Elk torsdag. Vannet er så giftig at beboerne ikke engang kan vaske hendene i det. Og lakrislukten ligger over hele byen.

Innbyggere sikrer seg rent drikkevann i West Virgina

David Fletcher (med rød cap) er frivillig brannmann i Belle og tok fri fra regnskapsjobben fredag for å hjelpe til med å dele ut rent vann til folk som bor ved Riverside High School i West Virginia.

Foto: Craig Cunningham / Ap

Homer Larch har sikret seg rent drikkevann

Homer Larch fra Pinch har sikret seg flere flasker med rent vann som han skal ta med seg hjem til familien. Myndighetene har satt opp en rekke utdelingssteder hvor folk kan sikre seg vann til matlaging og drikke.

Foto: Tyler Evert / Ap

Myndighetene har gitt folk i ni fylker beskjed om ikke å bruke vannet i springen til noe annet enn å skylle ned toalettet eller slukke branner. Dermed kan de verken drikke det, bade i det eller vaske klær i det, melder NTB.

Det var kjemiske substanser som brukes i kullindustrien som lekket ut i Elk-elva i hovedstaden Charleston torsdag.

Unntakstilstand

Guvernør Earl Ray Tomblin erklærte unntakstilstand, og flere skoler og forretninger måtte stenge i Charleston. President Barack Obama har tilbudt staten føderal hjelp.

Laster Twitter-innhold
Vannkø i Charleston, West Virgina

Folk venter tålmodig i vannkø på et utdelingssted i den sørlige delen av Charleston fredag.

Foto: Robert Wojcieszak / Ap
Freedom Industries i Charleston WV

Freedom Industries som er mistenkt for utslippet, ligger ved Elk River i West Virginia, oppstrøms for hovedstaden Charleston.

Foto: Tom Hindman / Afp

–Vi er desperate etter rent vann, sier Katie Hubbard, som bor i delstatshovedstaden Charleston til Yahoo News.

Skoler, restauranter, butikker og offentlige bygninger i det sørvestlige West Virginia måtte stenge da myndighetene beordret innbyggerne til å unngå å komme i kontakt med vannet fra elven Elk på noen som helst måte.

Det ble raskt tomt for flaskevann i butikkhyllene og myndighetene har opprettet en rekke steder hvor det deles ut rent vann til folk som kommer med bøtter, flasker og tønner.

– Det er ganske upraktisk. Vi kan ikke engang bruke vannet til å vaske hendene, sier en beboer.

– Hele byen lukter lakris

Det er usikkert hvor giftig vannet er. Utslippet skal være av 4-methylcyclohexane metanol som brukes av kullindustrien. Middelet brukes til å vaske kullet før det skal selges for å redusere askesøl.

Utslippet skal ha kommet fra en tank på 180 000 liter som tilhører firmaet Freedom Industrries og gått rett i elven. Fra denne elven får byen sin vannforsyning, men renseanlegget kan ikke håndtere dette.

– Vi vet ikke sikkert at vannet er utrygt, men vi vet heller ikke at det ER trygt, sa Jeff McIntyre, president i West Virginia American Water Company som eier vannverket på en pressekonferanse.

Det er en sterk lukt av lakris over byen, rapporterer flere lokale medier og beboere på Twitter.

Alanna Autler som er reporter i den lokale CBS-stasjonen WOWKTV.com forteller at lakrislukten er tydelig i området ved fabrikken som er mistenkt for å stå bak utslippet.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt