NRK Meny
Normal

Hundretusener tok til gatene for å støtte løsrivelse fra Spania

Hvert år marsjerer katalanerne i gatene for å hevde sin selvstendighet, men det er fortsatt uklart om det blir noe av.

Demonstrasjoner i Catalonia

DEMONSTRERER: Ifølge politiet var det bare i Barcelona alene om lag 540 000 mennesker som deltok i demonstrasjonen.

Foto: PAU BARRENA / Afp

11. september er den katalanske nasjonaldagen. Hvert år blir dagen markert med en stor demonstrasjon til støtte for selvstendighet.

Katalanerne samlet seg derfor søndag i fem byer over den nordøstlige regionen, inkludert Barcelona, og vinket flagget til musikk. Det skal symbolisere rytmen av et bankende hjerte som forener en uavhengig republikk. Det skriver Reuters.

Ifølge politiet var det i Barcelona alene om lag 540 000 mennesker som deltok.

Om regionale ledere vil gjennomføre løsrivelsen de har lovet, er uklart. Pro-separatistiske partier vant et flertall av setene i den regionale forsamlingen i fjor og har begynt å legge til rette for lover og institusjoner for en selvstendig stat, selv om slike trekk har vært ansett som ulovlig i retten.

– Bare erklærer uavhengighet

En av demonstrantene forteller nyhetsbyrået Reuters at hun ikke tror det er håp om en folkeavstemning for å forlate Spania.

– Det kommer ikke til å skje her, så vi kommer bare til å erklære uavhengighet, sier Montse Pedra.

To ufullstendige parlamentsvalg har gjort at Spania har vært uten statsminister i mer enn åtte måneder, delvis på grunn av krangler mellom partier over hvordan man best kan møte eller uskadeliggjøre Catalonias ønske om selvstendighet.

Demonstrasjoner i Catalonia

HUNDRETUSENER: Katalanerne samlet seg søndag i fem byer over den nordøstlige regionen, inkludert Barcelona, og vinket flagget til musikk

Foto: ALBERT GEA / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt