Her kan du levere din beste venn i fengsel

I Portugal kan hunder få et litt uvanlig kennelopphold – nemlig i et høyrisikofengsel der landets verste forbrytere soner sin straff.

Hund i fengselkennel i Portugal
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

– Jeg spurte om de tok godt vare på dyra, og de svarte ja. Det er det viktigste, sier hundeeier Rui Silva til nyhetsbyrået AFP.

Silva har ingen betenkeligheter med å levere hunden sin Gloria i fengsel. De har vært stamkunder gjennom flere år i det beryktede høyrisikofengselet Monsanto i Portugal.

Kennelen, med utsikt over Portugals hovedstad Lisboa, befinner seg i grønne omgivelser på utsiden av fengselsbygningen. De 68 plassene fylles gjerne opp i feriesesongene som på sommeren og i juletider.

To til fire innsatte driver hundehotellet, avhengig av hvor travelt det er. For arbeidet tjener de rundt 80 euro i måneden, rundt 750 norske kroner.

– Det at kennelen var en del av fengselet gjorde at jeg fikk lyst til å bruke det mer, fordi det hjelper de innsatte, sier Silva.

– Tida går raskere

– Det er helt annerledes enn å sitte inne. Tida går mye raskere, sier Ricardo, som soner en narkodom i fengselet.

Den tidligere bareieren er gift og har ei datter. Han håper han kan starte sin egen hundekennel når han slipper ut fra murene ved årsskiftet.

– Det er et stort ansvar, sier Ricardo, mens en pitbull terrier slikker hånda hans gjennom gjerdet.

Når hundegjestene ankommer, sjekker de innsatte vaksinasjonskort og får instruksjoner om hvordan de skal ta vare på de firbente av deres eiere. Under oppholdet har de ansvar for at gjestene mates, bades, får nødvendig medisin og turer.

En innsatt ved Monstanto fengsel hilser på en hund

Ricardo hilser på en av sine firebente gjester mens fangevokteren går forbi i Monsanto fengsel.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Spesielt utvalgte

Kennelen startet først som et tilbud til de ansatte, men ble åpnet for alle interesserte hundeeiere i 2000.

Ifølge fengselsmyndighetene er kennelen først og fremst et rehabiliteringstilbud for fanger. Det unike prosjektet skal forberede dem på et liv i samfunnet etter løslatelse; gi dem jobberfaring og lære dem å knytte følelsemessige bånd.

– Jeg tror arbeidet gjør dem mer rolig til sinns. Forholdet til hundene reduserer aggresjonen, sier Ana Cristina C. P. Teixeira, som er fengselsdirektør ved Monstanto til AFP.

Ikke alle fangene ved Monsanto, som huser Portugals farligste forbrytere, tilfredsstiller kravene for å bli kennelvert. Hundevertene velges ut fra rundt 20 innsatte, som har vist god oppførsel og soner på et mindre strengt regime.

– Vi prøver å plukke ut innsatte som passer til dette og liker å være her, sier kennelveterinær Pedro Miguel Canavilhas de Melo.

Kennel i Monsanto fengsel

Kennelen befinner seg på utsiden av fengselsbygningen i grønne omgivelser som skuer over Portugals hovedstad Lisboa.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt