Hopp til innhold

Hun kan bli Frankrikes neste førstedame

Hvis Emmanuel Macron vinner presidentvalget, får franskmenn trolig en mer aktiv førstedame enn de er vant til. Hun har hjulpet mannen gjennom hele valgkampen.

Brigitte og Emmanuel Macron

Hun er 64 år gammel, han er 39. Aldersforskjellen er et stadig tilbakevendende tema.

Foto: Christophe Petit Tesson / AP

Det første man hører når det er snakk om ekteparet Brigitte og Emmanuel Macron, er aldersforskjellen.

De møttes da hun var lærer, og han var elev. Hun er 24 år eldre enn ham. Han var 15 år gammel og gikk i klassen til sønnen hennes.

De møttes gjennom en teatergruppe, og hun har fortalt at hun ble slått av den unge guttens intelligens.

Foreldre hans var imot forholdet

Konditori Amiens

Brigitte het Trogneux til etternavn som barn. Familien hennes er velstående og eier flere butikker i Amiens. De er kjent for sine makroner.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Foreldrene hans satte ikke pris på forholdet. Ifølge en ny bok skal Emmanuels far ha bedt Brigitte Auzière, som hun da het, om å ikke ha kontakt med sønnen før han ble 18 år gammel, skriver Reuters. Hun svarte at hun ikke kunne love det, og familien sendte ham etter hvert til en skole i Paris.

Men hjembyen Amiens ligger bare litt over en time fra den franske hovedstaden, og avstanden kunne ikke skille de to. I 2007 giftet de seg.

Aldersforskjellen blir jevnlig diskutert i mediene. Enkelte sier hun er utsatt for sexisme og bemerker at forskjellen er den samme som mellom USAs president Donald Trump og hans kone Melania, bare motsatt vei.

I 2015 sluttet Brigitte Macron i lærerjobben for å hjelpe mannen i hans politiske karriere.

Gjennom hele valgkampen har hun stått ved hans side. Da Emmanuel Macron kom videre etter første runde, vakte det oppsikt at kona sto sammen med ham på scenen på valgvaken. Det er ikke vanlig i fransk valgkamp.

På valgvaken

Dette er ikke vanlig i fransk valgkamp. Emmanuel Macron tok med seg ektefellen på podiet da seieren var et faktum i første valgomgang.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Vil gi henne en offentlig rolle

Mens Madame de Gaulle, kona til den tidligere franske presidenten Charles de Gaulle, sa så lite at det ikke engang finnes et lydopptak med stemmen hennes på, har andre førstedamer markert seg langt tydeligere, men noen formalisert rolle har de ikke hatt.

Allerede da Emmanuel Macron var økonomiminister deltok ektefellen på flere av møtene hans, skriver Le Monde. Det hendte at hun holdt mottakelser for ham og inviterte til middager med mennesker det var viktig å treffe.

Emmanuel Macron har sagt at han vil gi kona en formalisert stilling hvis han blir Frankrikes neste president.

– Hvis man blir president, vier man hele sin eksistens til medborgerne. Man gir sitt offentlige og sitt private liv. Da er det naturlig at den man lever med, kan ha en rolle, og at hun er anerkjent i den rollen, sa han til fransk tv i valgkampen.

SISTE NYTT

Siste nytt