Hopp til innhold

Hun er Afghanistans første kvinnelige politisjef

Jamila Bayaz begynte denne uken som politisjef i Afghanistans hovedstad Kabul. Bayaz håper hun kan være en inspirasjon for andre kvinner som ønsker å søke seg til politiet.

Jamila Bayaz begynte denne uken som politisjef i Afghanistans hovedstad Kabul. Bayaz håper hun kan være en inspirasjon for andre kvinner som ønsker å søke seg til politiet.

SE VIDEO: Afghanistans første kvinnelige politisjef håper flere kvinner vil bli inspirert.

Politikvinnen Jamila Bayaz ble utnevnt til sjef for Kabuls 1. distrikt tirsdag.

Utnevnelsen blir sett på som et stort steg i riktig retning for kvinners rettigheter i det krigsherjede landet.

– Vi har tildelt Bayaz det viktigste og travleste politidistriktet i Kabul, sier øverstkommanderende for Kabul-politiet Zahir Zahir.

– Vi ønsket ikke å plassere en kvinnelig offiser ved en rolig stasjon. Det at hun begynner her er fordi vi mener kvinner er i stand til å jobbe like bra som menn, sier Zahir.

Inspirerer andre

Den 50 år gamle fembarnsmoren har inntil nå jobbet for politistyrken knyttet til innenriksministeriet. Hun er én av drøyt 2000 kvinnelige politifolk i landet, men den første som blir forfremmet til en sjefsstilling.

– Dette er ikke bare en mulighet for meg, men en mulighet for alle Afghanistans kvinner. Jeg vil ikke kaste den bort, men bevise at jeg kan mestre denne oppgaven, sier Bayaz i et intervju med amerikanske NBC News.

Kvinners posisjon i landet som inntil for få år siden ble styrt av Taliban, har lenge vært langt dårligere enn for menn.

Bayaz håper hun kan være en inspirasjon for andre kvinner.

– I dag besøkte en kvinne meg på kontoret og leverte en jobbsøknad. Hun hadde sett meg på tv og ble inspirert til å bli politi, forteller Bayaz til nyhetsbyrået Reuters.

Aktive fiender

Distriktet Bayaz skal håndheve loven i er hovedsetet for handelsstanden i Kabul.

På sin første dag på jobb varslet hun at hun vil iverksette omfattende sikkerhetsplaner for distriktet i løpet av nær fremtid.

– Vi står overfor mange utfordringer og har aktive fiender, men vi har også kapasiteten til å hanskes med dem. Men vi vil fortsette å gjøre jobben vår, og vi kommer til å lykkes, sier Bayaz.

Føler seg trygg

Ikke alle er like fornøyd med at kvinner får like rettigheter som menn i Afghanistan. Ekstremister har ved en rekke anledninger angrepet jenteskoler fordi de ikke ønsker at kvinner skal kunne utdanne seg.

Senest i september i fjor gikk opprørere til angrep på kvinnelige politifolk i Helmand-provinsen.

Utnevnelsen av Bayaz til en tradisjonell mannsjobb, vil trolig ikke gå upåaktet hen hos motstanderne.

– Barna mine er bekymret for meg, men jeg er optimistisk og tror jeg vil være trygg, sier Bayaz.

En talsmann for det afghanske innenriksministeriet sier de med utnevnelsen viser at kvinner også spiller en viktig rolle utenfor husets fire vegger, og varsler at de i løpet av nær framtid også vil ansette en kvinnelig provinssjef for politiet.

SISTE NYTT

Siste nytt