Human Rights Watch: – Tusenvis av barn blir fengslet og torturert

Mange barn i krigsherjede land fengsles og utsettes for traumatiske opplevelser, viser en fersk rapport fra Human Rights Watch. Flere dør eller blir skadet for livet.

Iransk flyktning søker hjelp

RAMMER BARNA: En iransk jente ber om hjelp på grensen til Hellas. En fersk rapport fra Human Rights Watch roper varsko om økende arrestasjoner av barn i krigsherjede land. Barn helt ned til 8-årsalderen blir utsatt for tortur.

Foto: ROBERT ATANASOVSKI / Afp

Barna blir arrestert uten grunn eller tiltale, ofte på sviktende grunnlag, ifølge rapporten fra Human Rights Watch.

Men den mest vanlige grunnen til at barn helt ned til 8-årsalderen fengsles i land som Kongo, Somalia, Nigeria, Syria, Irak og Afghanistan er at politiet mener de utgjør en sikkerhetsrisiko, fordi foreldrene har tilknytning til motstandsgrupper eller terrornettverk.

I rapporten «Children Detained as National Security Threats», der organisasjonen har intervjuet barn og unge i flere krigsrammede land, ropes det varsko om tendensen.

Laster Twitter-innhold

Tortur og mishandling

Ifølge rapporten er de humanitære forholdene i fengslene svært kritikkverdige. Barna plasseres i overfylte fengselsceller, der mat og medisiner er mangelvare.

Flere dør av dehydrering, sult, og sykdom. I tillegg er faren for å bli utsatt for vold og seksuell mishandling stor.

Fra fengslene i Afghanistan rapporteres det om tortur som rutine, og tall fra myndighetene i landet viser at det har vært en firedobling av arrestasjoner siden 2011. FN melder at det er registrert 900 tilfeller av fanger som er under 18 år.

En kvinne er fengslet med sin sønn i Afghanistan

FENGSLET: En mor står med sitt spedbarn i et fengsel i Afghanistan. Flere kvinner fengsles for å gi politiet informasjon om ektemannen, ifølge HWC.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Straffer kvinnene for mennenes handlinger

I fengslene i Bagdad foregår lignende tortur. To 11 og 12 år gamle irakiske jenter forteller om unge kvinner som får plastposer over hodet til de mister pusten.

HRW dokumenterer at metoden er utbredt. Dersom bror, far eller ektemann er mistenkt for å ha kobling til ekstremistiske grupper, blir døtre eller koner arrestert. Det er tilfeller der mødre med spedbarn fengsles, og svis med sigaretter eller bankes opp helt til de angir mennene til politiet.

Organisasjonen intervjuet en trebarnsmor som i 2012 skal ha blitt arrestert med sine barn på 6 og 4 år, samt en baby på 5 måneder. 6-åringen fortalte senere til sin tante at han så moren få elektrosjokk mens hun ble banket opp med bind for øynene.

Barna satt i arrest med moren i 40 dager før de ble sluppet fri.

Barn i fengsel i Nigeria

UNGE FANGER: Nigerianske barn står bak lås og slå i et fengsel i Lagos. Fremveksten av Boko Haram har ført til at myndighetene fengsler flere uskyldige gutter.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Mangler rettshjelp

Fremveksten av Boko Haram i land som Nigeria og Kongo har også gjort vondt verre. Ifølge Amnesty har det nigerianske militæret arrestert over 20.000 personer siden 2009, noen av dem så unge som 9 år.

– Jeg var på vei til markedet for å kjøpe mat. På vei dit ble jeg arrestert. Jeg vet ikke hva de vil ha fra meg, sier en fengslet 15-åring til HRW.

Felles for alle landene HRW rapporterer fra er at de arresterte barna ikke har tilgang på, eller svært sjelden får rettshjelp i etterkant av arrestasjonene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt