Hullet i ozonlaget har ikke vært mindre på 29 år

Ifølge Nasa er hullet i ozonlaget på sitt minste siden 1988.

SPACE-AURA SATELLITE

TETTET: Nasas Aurora-satellitt ble sendt opp i 2004 for å overvåke tilstanden til ozonlaget.

Foto: HO / AFP

På sitt største i år, var hullet i ozonlaget over Arktis på rundt 19.6 millioner kvadratkilometer, viser satellittbilder fra Nasa. Det er over dobbelt så stort som USA.

Likevel blir dette sett på som en god nyhet. For det er 3.3 millioner kvadratkilometer mindre enn i fjor. Og så lite har det ikke vært siden 1988, skriver AP.

Ifølge Nasa er grunnen at luften i stratosfæren er varmere enn vanlig. Det har forhindret klor- og bromholdige stoffer fra å skade ozonlaget.

Selv om det i stor grad er naturlige årsaker som står bak krympingen i 2017, føyer det seg inn i en gradvis gjenoppbygging av ozonlaget gjennom flere år. Det er sannsynligvis et resultat av det internasjonale samarbeidet, som startet på 1980-tallet, for å forby stoffer som er skadelige for ozonlaget. De mest kjente er klorfluorkarboner (KFK), som tidligere ble brukt blant annet i kjølevæske i kjøleskap.

Men KFK-gasser bruker lang tid på å brytes ned. Forskere anslår at ozonlaget ikke vil være tilbake på 1980-nivå før rundt 2070, skriver Washington Post.

Og ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nature Communications i sommer, er det blitt en fordobling av stoffet diklormetan i atmosfæren de siste ti årene. Hvis konsentrasjonen øker, kan det forsinke gjenopprettelsen av ozonlaget med opp til 30 år, hevder forskerne.

LES OGSÅ:

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt