Huckabee tabbet seg ut om Obama

Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee, som i 2008 stilte i Republikanernes nominasjonskamp foran presidentvalget, har kommet med grove blundere om president Barack Obamas barndom.

Guvernør Mike Huckabee og president Barack Obama

Guvernør Mike Huckabee og president Barack Obama under partiers nominasjonskamper i 2008.

Foto: Saul Loeb/Cliff Hawkins / AFP

To ganger i løpet av et intervju i radioprogrammet the Steve Malzberg Show påsto Huckabee at president Obama vokste opp i Kenya, og at oppveksten i det afrikanske landet har formet verdenssynet hans.

– Vokste opp med historier om britene

Ifølge Huckabee har presidenten en annen - en mer fiendtlig - tilnærming til USAs forhold til Storbritannia:

– Jeg skulle gjerne visst mer. Det jeg vet er bekymringsfullt nok. Og en ting jeg i hvert fall vet, er at siden han vokste opp i Kenya så er synet hans på britene veldig annerledes en gjennomsnittsamerikanerens.

Han gjentok også påstanden senere:

– Hvis du tenker på det er Obamas syn på Mau Mau-revolusjonen helt annerledes enn vårt, fordi han vokste opp i Kenya med en kenyansk far og bestefar. Og han vokste opp med historier om at britene var en gjeng imperialister som forfulgte bestefaren hans.

President Obamas bestefar ble ifølge Telegraph arrestert av britene i opprøret mot kolonimakten i Kenya i 1952. Det var Churchill som, under sin andre periode som britisk statsminister, beordret at opprøret skulle bli slått ned.

Statsminister Tony Blair og president George W. Bush

Forholdet mellom USA og Storbritannia var godt da Tony Blair og George W. Bush styrte skutene. Nå er guvernør Mike Huckabee mer skeptisk.

Foto: PAUL J.RICHARDS / AFP

Ville ikke ha Churchill-byste på kontoret

Huckabee mener presidentens syn på britene kom til uttrykk da han i 2009 returnerte en byste av den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill. Huckabee glemte riktignok å nevne at bysten var på lån fra britenes tidligere statsminister Tony Blair, som lånte den til USAs tidligere president George W. Bush like etter terrorangrepet mot New York den 11. september 2001.

– Dette er en stor fornærmelse mot britene, sa den tidligere Arkansas-guverøren.

Huckabee unnlot også å nevne at president Obama i Det ovale kontor byttet ut Churchill-bysten med en byste av en av hans amerikanske helter, tidligere president Abraham Lincoln, ifølge Telegraph. Avisen nevner forøvrig ikke at også president Bush hadde en Lincoln-byste i Det ovale kontor.

Ikke i Kenya før i 1987

President Obama ble i virkeligheten født i den amerikanske delstaten Hawaii og vokste opp i Indonesia fra han var fem år gammel. Presidentens far, som han knapt kjente, ble født i Kenya. Moren kommer fra den amerikanske delstaten Kansas. President Obama besøkte ikke Kenya før 1987, da han var i 20-årene.

President Obama ble født på Honolulu, Hawaii, 4. august 1961. Hawaii er og var en amerikansk delstat. Da Obama ble valg til president var han 47 år gammel og hadde bodd i USA siden 1971.

Ifølge grunnloven må en amerikansk president være født i USA, 35 år eller eldre, og må ha bodd i USA i minst 14 år.

Huckabee gikk ikke så langt som å si at president Obama ikke vokste opp i USA eller at fødselsattesten hans er forfalsket, slik mange i den såkalte «birther»-bevegelsen hevder.

Da Huckabee ble spurt om han ville spørre Obama om fødselsattesten dersom de møtes i en debatt, sa den tidligere guvernøren:

– Den eneste grunnen til at jeg ikke er så sikker på at det er noe med fødselsattesten, er fordi jeg kjenner ekteparet Clinton. Og tro meg, de har undersøkt Obama nøye, og jeg jeg er overbevist om at hvis det var noe de kunne funnet om dette, så hadde de funnet det. og jeg kan love at de ville brukt det.

USAs utenriksminister Hillary Clinton var president Obamas vanskeligste motstander i Demokratenes nominasjonskamp foran presidentvalget i 2008.

Annonsering av Barack Obamas fødsel i en avis fra Hawaii

Dette bildet viser fødselsmeldingen som ble trykket i avisen Honolulu Advertiser søndag 13. august 1961. I midten til venstre står det at herr og fru Barack H. Obama fikk en sønn 4. august.

Foto: AP

– Guvernør Huckabee forsnakket seg

Huckabee har tidligere kalt «birthernes» påstander om president Obamas bakgrunn for «perifere teorier som forstyrrer de viktige politiske uenighetene». Under en boklanseringsturné har han også tidligere avvist hele «birther»-bevegelsen.

Huckabee jobber i dag for Fox News og vil høyst sannsynlig stille som kandidat i Republikanernes nominasjonskamp i 2012.

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde ikke Huckabees stab en umiddelbar forklaring på Huckabees uttalelser, men noe senere ga hans talsmann Hogan Gidley følgende uttalelse til Politico:

– Guvernør Huckabee bare forsnakket seg da han henviste til president Obamas oppvekst i Kenya. Han mente å si at presidenten vokste opp i Indonesia, forklarte Gidley.

– Da guvernøren nevnte at han ønsket å vite mer om presidenten, mente han ikke hvor presidenten ble født. Guvernøren tror at presidenten ble født i Hawaii. Guvernøren ønsker derimot å vite mer om bakgrunnen for president Obamas liberale politikk og hva presidenten ellers planlegger å gjøre med landet. Det vil også de fleste andre amerikanere, sa Gidley.

SISTE NYTT

Siste nytt