Huckabee og Obama vant i Iowa

Tidligere guvernør i Arkansas Mike Huckabee og senator Barack Obama trakk de lengste stråene i nominasjonsmøtene i Iowa.

Mike Huckabee etter seieren i Iowa 3. januar
Foto: JIM BOURG / REUTERS

Dermed har de to tatt den første seieren på republikansk og demokratisk side i det lange løpet som utgjør presidentvalget i USA.

Se i nett-tv: Disse seiret i Iowa

Nett-tv: Dette er Barack Obama

Nett-tv: Dette er Mike Huckabee

Nett-tv: Disse tapte


- I kveld elsker jeg Iowa, erklærte Mike Huckabee etter at det ble klart at han fikk flest stemmer på republikanernes partimøter i delstaten.

Han endte opp med rundt 34 prosent oppslutning på republikansk side.

Totalt 1800 nominasjonsmøter ble avholdt, i forsamlings- og skolelokaler, biblioteker og kommunehus.

Og rekordmange partivelgere møtte frem, tross vinterkulda som mange fryktet ville senke deltakelsen. På demokratisk side troppet mer enn 200.000 velgere opp.

Les: Hva er caucus - hva er primærvalg?

- I kveld har vi sett en ny dag i amerikansk politikk. En ny dag behøves i amerikansk politikk, lik en ny dag trengs i den amerikanske regjeringen. Og i kveld starter den her i Iowa, sa Huckabee i sin seierstale.

- Men den ender ikke her. Den vil gå gjennom alle stater og ende opp på 1600 Pennsylvania Avenue, ett år fra nå, erklærte han.

Millionene gjorde ikke susen

Mitt Romney og kona Ann etter andreplassen i nominasjonsvalget i Iowa.

Mitt Romney og kona Ann.

Foto: JEFF HAYNES / REUTERS

Tidligere guvernør Mitt Romney endte som nummer to bak Huckabee, med 25 prosent oppslutning.

Mormoneren Romney har brukt millonsummer på valgkampen i bondedelstaten i håp om å kapre velgere som normalt legger vekt på tradisjonelle og kristne verdier.

- Vel, vi tok sølvplassen. Men fordi man får sølv, betyr det ikke at man ikke kommer tilbake og vinner gull i neste løp. Jeg fortsetter kampen og regner med å vinne nominasjonen, sa Romney før han gratulerte konkurrenten med seieren.

På TV i Iowa har det den siste uken rullet store kampanjer som angriper Huckabee og den tredje sterke utfordreren, John McCain.

McCain, som fikk 14 prosent av stemmene i Iowa og ble nummer tre, var sterk i sin kritikk av Romney i natt.

-  Lærdommen fra Iowa er at du kan ikke kjøpe valget i Iowa, og at negative kampanjer ikke virker, verken her eller i New Hampshire, sa senatoren John McCain, som har efaring fra presidentkampen i 2000. Selv om han tapte for George W. Bush vant han både oppslutning og sympati på å unngå "drittkasting".

Den tidligere statsadvokaten og TV-stjernen Fred Thompson havnet like bak McCain med 13 prosent.

Obama slo Hillary

Barack Obama etter seieren i nominasjonsvalget i Iowa 3. januar

Barack Obama etter seieren i Iowa.

Foto: KEITH BEDFORD / REUTERS

På demokratisk side var Barack Obama svært fornøyd. Den første svarte presidentkandidaten med seriøse vinnersjanser, kapret flest demokratiske partistemmer i en delstat som er den femte hviteste i USA.

Les: Derfor er Iowa og New Hampshire viktige

Les: Tyske bønder avgjør USA-valget

Fordelingen på demokratisk side ble denne: Obama 37,6 prosent, John Edwards 30 prosent og Hillary Clinton 29,5 prosent.

- De sa denne dagen ikke ville komme. De sa vi satte oss for høye mål. De sa dette landet var for splittet, for desillusjonert til å samles om et felles mål.

 

 Barack lover i likhet med Huckabee å bringe endring til USA om han velges til president - og mener sin argeste rival Hillary Clinton tilsvarer mer av det samme i Det hvite hus.

På denne januarnatten, på dette avgjørende tidspunktet i vår historie, har dere gjort det kynikerne sa vi ikke kunne gjøre.

Barack Obama i sin seierstale

Men forhåndsfavoritt Hillary Clinton har  ikke tenkt å gi opp kampen - til tross for tredjeplassen.

Hillary Clinton sammen mannen Bill etter tredjeplassen i Iowa 3. januar

Hillary Clinton får applaus fra ektemannen Bill

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

- Tusen takk skal dere ha. Vi skal ta med oss denne entusiasmen til New Hampshire. Dette er en stor kveld for demokrater - med et fremmøte uten sidestykke, sa Clinton.

- Jeg er så klar for resten av kampanjen, og jeg er klar til å lede, fortsatte den tidligere førstedamen og nåværende senatoren på amerikansk valgkampvis.

Hun gratulerterte også Obama med seieren og Edwards med et godt resultat.

- Vi står sammen om budskapet om et behov for forandring. Velgerne har vist at de ønsker en demokratisk president, mente hun.

Én med - to ut

John Edwards erklærte etter andreplassen at han fortsatt vil henge med i nominasjonskampen.

Det eneste som er klart etter resultatene i Iowa, er at status quo (det bestående) tapte, og forandringen vant.

John Edwards

 

To andre sterke demokratiske kandidater, senatorene Chris Dodd og Joseph Biden, har nå trukket seg fra kampen om å bli presidentkandidater etter dårlige resultater fra nominasjonsmøtene.

Biden havnet på femteplass etter at nominasjonsstemmene var lagt sammen i natt, mens Dodd fikk kun 0,02 prosent av stemmene.

- Det har vært mitt mest fantastisk år i politiske tjeneste, men nå trekker jeg meg fra kampen, sa Dodd i natt.

Biden, som er leder av Senatets utenrikskomité, har tidligere sagt han vil holde ut januar.

Det er ventet at resten av nominasjonskampen på demokratisk side nå virkelig vil stå mellom Barack Obama, Hillary Clinton og John Edwards.

SISTE NYTT

Siste nytt