NRK Meny
Normal

– Har aldri sett en så systematisk bruk av tortur som i Syria

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er sjokkert over funnene de har gjort i Syria. De mener syriske myndigheter har begått forbrytelser mot menneskeheten og navngir nå 74 offiserer de mener er ansvarlige for angrep på ubevæpnede demonstranter.

Syriske soldater i Daraa

En amatørvideo av det som trolig er syriske spesialstryker i Daraa.

Foto: Anonymous / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– Personlig så må jeg si at det omfattende og utstrakte systemet med arrestasjoner og bruk av tortur er oppsiktsvekkende. Jeg tror ikke jeg har sett noe lignende tidligere, sier Ole Solvang i Human Rights Watch, som selv har vært med på etterforskningen.

Forbrytelser mot menneskeheten

HRW har intervjuet mer enn 60 avhoppere fra den syriske hæren. Han mener det er et mønster i regimets handlinger.

– Hovedkonklusjonen i rapporten er at syriske myndigheter har begått forbrytelser mot menneskeheten i løpet av de siste ni månedene og at høytstående embetsmenn og offiserer har beordret disse overgrepene. I rapporten vår så nevner vi 74 offiserer og embetsmenn som vi mener bør etterforskes for forbrytelser mot menneskeheten, forteller Solvang.

Ifølge rapporten skal blant annet soldater ha fått beskjed om å «bruke så mange kuler de vil».

Video: Anna Neistat fra HRW og en syrisk avhopper forteller om hvordan syriske soldater angriper sivile i Syria.

En skarpskytter i byen Homs vest i Syria forteller i rapporten at hans sjefer ga ordre om at en bestemt prosentandel av demonstrantene skulle drepes. – For eksempel ble det sagt at hvis det var 5.000 demonstranter, var målet å drepe 15 til 20 av dem.

– Presset til å skyte

Regimet til president Bashar al-Assad har i over ni måneder med hard hånd forsøkt å slå ned på demonstrasjoner i landet. Selv hevder de at det dreier seg om væpnede gjenger, men dette fritar ikke regimet for ansvaret om å beskytte ubevæpnede demonstranter, mener Solvang.

– En soldat fra spesialstyrkene i Syria fortalte meg for eksempel at da de ble sendt til Daraa i slutten av april, så ble de fortalt at de skulle kjempe mot terrorister og væpnede gjenger i Daraa, men da de kom dit fant de bare uvæpnet demonstranter og nektet først å skyte mot disse demonstrantene. Og det var kun da offiserene rettet sine egne våpen mot soldatene at de så seg nødt til å skyte mot demonstrantene og ifølge denne soldaten fra spesialstyrkene ble flere personer drept i denne hendelsen.

Ifølge FN er nå over 5000 mennesker drept, et tall som ikke inkluderer ikke regimets sikkerhetsstyrker, og som øket kraftig dag for dag. Både i går og i dag meldes det om nye sammenstøt i det lukkede landet. I går skal syriske spesialsoldater ha rykket inn i en av de hardest rammede byene, Hama og drept 20 mennesker, ifølge menneskerettighetsgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

I dag svarte avhoppere fra den syriske hæren og drepte 27 syriske soldater i kamper sør i landet.

I dag ble det også klart at Irak ønsker å sende en delegasjon til Syria i et forsøk på å få syriske styresmakter til å gå i dialog med opposisjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt