– Putins Russland driver den verste undertrykkelsen siden Sovjet-tiden

Etter gjenvalget av Vladimir Putin som president,har russiske styresmakter slått hardere ned på protester enn noen gang siden Sovjetunionens fall, ifølge Human Rights Watch.

Vladimir Putin under sin første pressekonferanse etter president-returen

Vladimir Putin får ramsalt kritikk av Human Right Watch i ny rapport.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

De nye inngrepene mot opposisjonen setter sluttstrek for et tiår med «mykt» autoritært styre, skriver menneskerettsorganisasjonen i sin årsrapport. Nå har en ny tidsepoke startet hvor aktivister sjikaneres helt åpent, ifølge rapporten.

2012 var det verste året

Ifølge Human Rights Watch er det snakk om den verste politiske undertrykkelsen «i Russlands postsovjetiske historie».

– Dette har vært den verste året for menneskerettigheter i moderne russiske historie, sier Hugh Williamson, organisasjonens direktør for Europa og Sentral-Asia.

– Tiltakene for å skremme kritikere og holde igjen Russlands brusende samfunnsliv har nådd nye høyder, sier Williamson.

Gir Putin skylda

Forverringen sammenfaller med at Vladimir Putin i mai i fjor overtok som president i Russland etter Dmitrij Medvedev. Etter at han tiltrådte, har Putin innført en rekke nye lover som ifølge kritiske røster er ment å vingeklippe opposisjonen.

I årsrapporten retter Human Rights Watch også søkelyset mot arabiske land. De nye regimene i land som Egypt, Libya og Tunisia har en lang vei å gå for å bygge «reelle» demokratier, fastslår organisasjonen, som ser med bekymring på innskrenkninger i ytringsfriheten i flere land, deriblant Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt