Hopp til innhold

HRW: – Egyptiske myndigheter har brutt menneskerettighetene

KAIRO (NRK.no): – Måten egyptiske sikkerhetsstyrker angrep protestleirene i Kairo var i strid med menneskerettighetene, sier Ole Estein Solvang (34), kriseetterforsker i Human Rights Watch.

En skadd egypter skriker ut i smerte i Kairo

Flere hundre mennesker har blitt drept den siste uken i Egypt, og mange tusen skadd etter at politi og sikkerhetsstyrker besluttet å rydde protestleirene i sentrum av Kairo.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Anders Sømme Hammer i Kairo

Anders Sømme Hammer er i Kairo og rapporterer for NRK.

Foto: NRK
Ole Estein Solvang, kriseetterforsker i Human Rights Watch.

Ole Estein Solvang er kriseetterforsker i Human Rights Watch og er sterkt kritisk til måten myndighetene i Egypt har reagert på.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

For første gang på fire dager startet dagen relativt fredelig i Kairo. Men i ettermiddag er det meldt om nye demonstrasjoner i ulike deler av byen.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch (HRW) er på plass og mener menneskerettighetene har blitt brutt både på onsdag og på fredag.

Nordmannen Ole Estein Solvang ankom Kairo denne uken. Jobben hans er å etterforske overgrep og brudd på menneskerettigheter utført av ulike parter rundt om i verden. Han er sterkt rystet over volden i Egypt.

– Det er liten tvil om at det vi så på onsdag var en overdreven og unødvendig bruk av vold. Og nye menneskerettighetsbrudd ble utført av egyptiske sikkerhetsstyrker fredag da over 100 mennesker ble drept i området rundt Ramses-plassen i Kairo, sier Solvang når NRK møter ham i den egyptiske hovedstaden søndag formiddag.

Ulovlig bruk av skytevåpen

Onsdag morgen gikk egyptisk politi og soldater til angrep på demonstranter som i rundt syv uker hadde holdt til i to protestleire i den egyptiske hovedstaden. Sikkerhetsstyrkene skjøt med skarp ammunisjon hele dagen.

Dødstallene varierer fortsatt mye, fra litt over 200 til over 4500, avhengig om man har myndighetene eller Det muslimske brorskapet som kilde.

Solvang sier at politi og militære selvfølgelig har lov til å ta i bruk makt, men de er pålagt så lenge som mulig å bruke ikkevoldelig virkemidler. Han mener at egyptiske sikkerhetsstyrkers bruk av skytevåpen denne uken har vært ulovlig og ute av proporsjoner. De skulle i langt større grad begrenset seg til advarsler og tåregass.

– Sikkerhetsstyrkene har bare lov til å skyte med skarpt mot mennesker hvis liv står i fare, og hvis det er det eneste som kan gjøres for å redde liv. Det er klart at det vi så onsdag 14. august og fredag gikk langt utover disse kriteriene, sier Solvang.

Kristne og kirker angrepet

Menneskerettighetsorganisasjonen er også svært bekymret over de mange angrepene på kristne i Egypt denne uken. HRW har hittil registrert 32 angrep på kirker og kristne institusjoner ulike steder i landet etter at sikkerhetsstyrkene jevnet protestleirene med jorden.

Det var Det muslimske brorskapet som organiserte disse leirene.

– Vi fordømmer angrepene på kristne. Samtidig mener vi at egyptiske myndigheter kunne gjort mer for å stoppe dette. Uttalelser fra deler av Det muslimske brorskapet ga forvarsler om at dette kunne skje. Og vi har snakket med prester og biskoper som forteller at de ringte politiet da de ble angrepet, men ingen kom for å beskytte dem, sier Solvang.

HRW har så langt registrert at tre mennesker er blitt drept i kirkeangrepene.

Mobber i gatene

De mange sivile mennene som har tatt hjemmelagde våpen i hendene og gått ut i gatene, er også svært bekymringsverdig, mener Solvang.

NRK var blant vitnene til hvordan flere hundre menn samlet seg utenfor Al Fath-moskeen i Kairo sentrum lørdag. Det var regelrett lynsjestemning. Mennene prøvde å angripe tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi som hadde søkt tilflukt i moskeen.

– Gjenger, noen av dem bare tenåringer, bygger barrikader i gatene og stopper biler. De ser etter Morsi-sympatisører som de banker opp eller overleverer til sikkerhetsmyndighetene, sier Solvang.

På rekke og rad inne Al Fath moskeen i Kairo ligger drepte og skadde

Inne i Al Fath-moskeen lå de døde på rekke og rad på fredag.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK


Human Rights Watch vil de kommende dagene publisere foreløpige rapporter om sine undersøkelser i Egypt. Organisasjonen oppfordrer egyptiske myndigheter til å instruere sikkerhetsstyrkene til bare å bruke voldelige maktmidler når det er absolutt nødvendig.

– Situasjonen i Egypt er svært spent. Folk er enten for eller imot Det muslimske brorskapet. Det er lite rom for mellomposisjoner, sier nordmannen.

Foreløpig rolig søndag

I sentrum av Kairo holder Abdel Majeed (26) på å reparere ødelagte kopimaskiner, TV-er og skrivemaskiner bare et par kvartaler unna der sikkerhetsstyrker, demonstranter og mobber har vært i kraftige kamper de siste dagene.

– Det er en forferdelig situasjon. Mange butikker er stengt, og vi kommer også til å stenge hvis dette fortsetter, sier Majeed.

Reparatøren beskriver seg selv som nøytral, men mener det er Det muslimske brorskapet som har ansvaret for uroen.

– Jeg er selvfølgelig veldig redd. Jeg tar banen hver dag til og fra jobb, og frykter at noen skal gjemme bomber der, sier Majeed.

– Det virker som om volden bare kommer til å fortsette, sier Majeed, som understreker at det også kommer til å føre til at han taper penger.

SISTE NYTT

Siste nytt