Høyt oppmøte i den franske høyresidens nominasjonsvalg

Det er mange som stemmer i dagens avgjørende andre runden av høyrepartiet Republikanernes nominasjonsvalg. Vinneren har gode muligheter til å bli Frankrikes neste president.

France Election

HØYT OPPMØTE: Fransk høyrevelger bestemmer seg i dag hvem som blir deres presidentkandidat. Oppmøte er høyt, også i dette valglokale i Lyon.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

– Det er en økning på 10–15 prosent fra første runde, sier Thierry Solère som organiserer valget for høyrepartiet Republikanerne til BFM TV. I alt hadde 1,27 millioner stemmer blitt avgitt i en opptelling som omfattet to tredeler av valglokalene.

France Election

FAVORITT: François Fillon avla stemme i valget i dag. Han er stor favoritt til å vinne nominasjonsvalget.

Foto: Eric Feferberg / Ap

Høyrepartiet Republikanerne arrangerer i dag siste runde av valget om hvem de skal nominere til neste års presidentvalg. François Fillon og Alain Juppé gjorde det best, og det er en av disse velgerne må bestemme seg for.

Les også: Heftig debatt om retten til fri abort.

– Alltid rolig

– Fillon er alltid rolig. Han mistet aldri fatning i debattene. Og så snakker han til aktive trettiåringer som meg, som vil at verden skal forandre seg, sier Marc til avisa Le Monde i et valglokale i Boulogne, en av Paris bedre stilte forsteder.

FRANCE-VOTE-PRIMARIES-RIGHTWING

SUKSESS: Med høyt oppmøte og gode og skikkelige debatter, er nominasjonsvalget en suksess for partiet Republikanerne.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Det er første gang partiet gjennomfører en slik prosess. For å få avgi stemme holder det å betale 2 euro og skrive under på at de deler verdiene til høyresiden og sentrum.

François Fillon er klar favoritt, men usikkerhet om velgeroppmøte og hvem som har skrevet seg inn gjør at valget likevel er noe usikkert.

Le Pen neste

Den verdikonservative Fillon fikk 44 prosent av stemmene i første runde mens hans rival Alain Juppé fikk 29 prosent.

TOPSHOT-FRANCE-VOTE-PRIMARIES-RIGHTWING

MOTVIND: Mye skal skje dersom borgermester i Bordeaux, Alain Juppé, skal vinne dagens valg.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Les også: Uenighet om hvem som er best egnet til å slå Le Pen

Venstresiden står meget svakt, og slik det ser ut nå blir presidentvalget neste år en duell mellom vinneren av Republikanernes nominasjonsvalg og Marine Le Pen fra det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front.