NRK Meny
Normal

Høysikkerhetskarneval i Köln

KÖLN (NRK): Over 2000 politifolk, flere overvåkningskameraer, flomlys og en egen sikkerhetsstasjon for kvinner. Slik håper kölnerpolitiet å unngå at overgrepene på nyttårsaften gjentar seg under karnevalet.

GERMANY-CARNIVAL/SECURITY A so-called 'women's security point' is pictured in front of Cologne's

KVINNERS SIKKERHETSPUNKT: Politiet i Köln forbereder den kommende karneval sesongen. Blant tiltakene er det satt inn dobbelt så mange politifolk som i fjor

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

I dag starter det tradisjonsrike karnevalet i Köln som hvert år tiltrekker seg rundt en million besøkende. Etter masseovergrepene på nyttårsaften, er det imidlertid en helt annen atmosfære i byen enn det pleier.

– Det er en stor sikkerhetsutfordring, men vi har jobbet tett sammen med kommunen med en rekke tiltak, sier kriminalkommisær i Kölnpolitiet Wolfgang Baldes til NRK.

Kriminalkommissær Wolfgang Baldes i Kölnerpolitiet

Kriminalkommissær Wolfgang Baldes i Kölnerpolitiet sier politiet har taklet kritikken etter overgrepene i Köln godt, ved at de har satt i gang massive tiltak under årets karneval i byen.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Sikkerhetsstasjon for kvinner

Blant tiltakene er det satt inn dobbelt så mange politifolk som i fjor, det vil si godt over 2000. I tillegg er det satt opp en egen sikkerhetsstasjon for kvinner rett ved Kölnerdomen, med erfarent helsepersonell beredt.

– Vi har også satt opp flere lysmaster slik at vi kan lyse opp mørke hjørner og politiet er utstyrt med kameraer, slik at vi tidlig kan se hvor det utvikler seg fare, forteller Baldes.

Politiet i Köln har hatt et visst press på seg for å sette inn tiltak, etter å ha høstet massiv kritikk da de ikke reagerte på overgrepene nyttårsaften, men snarere skrev i loggen sin at nyttårsaften hadde gått stort sett rolig for seg. Som en følge av det som skjedde fikk politisjefen også sparken.

– Vi har jobbet målrettet og godt etter all denne kritikken og satt inn en rekke tiltak, mener Baldes.

Så langt har politiet mottatt 1037 anmeldelser. 50 personer er anklaget og 11 av dem sitter i varetekt.

– I tillegg er det 40 personer som ikke har tillatelse til å dra på karnevalet, som tidligere har vært straffet, forteller Baldes som ikke ønsker å gi mer opplysninger om det.

Sigrid Krebs, pressetalskvinne for karnevalet i Köln

Sigrid Krebs, pressetalskvinne for karnevalet i Köln, har full tiltro til at politiet har kontroll på årets karneval. - Det eneste vi frykter er dårlig vær, sier hun

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Den femte årstid

Hos karnevalsledelsen er de også preget av det som har skjedd. Pressetalsperson Sigrid Krebs har sittet i ledelsen siden 2003, men aldri fått så mange henvendelser som nå.

– Det som skjedde på nyttårsaften har totalt sjokkert oss her i Köln. Vi har tradisjonelt sett vært et svært åpent samfunn, men det som skjedde har ødelagt noe. Selvfølgelig er vi alle påvirket av det, sier Krebs.

Etter det som har skjedd mener hun det er viktig at man nå er mer viktig enn før å opprettholde tradisjonen og gjøre noe hyggelig og morsomt sammen.

Karnevalstida i Tyskland kalles «den femte årstid» og har blitt særlig feiret i Köln siden 1800-tallet.

– Det stammer fra den katolske kirken og er den store festen før fastetiden. Den hører til kulturen vår. Vi starter i barnehagen og avslutter på eldresenteret. Den uka det varer er det karneval overalt, forteller Krebs.

Hun har full tiltro tiltro til at årets fest vil bli like bra som tidligere.

– Politiet og sikkerhetsmyndighetene har virkelig forberedt seg på alt og vi stoler fullt og helt på dem. Det eneste vi egentlig frykter nå er at det blir dårlig vær, ler Krebs.

Hovedjernbanestasjonen i Köln

Hovedjernbanestasjonen i Köln. Politiet har nå fått inn 1037 anmeldelser og 50 personer er anklaget etter overgrepene nyttårsaften. 11 av dem sitter i varetekt.

Foto: Guri Norstrøm / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt