Aksjonerte mot høyre-ekstreme i flere land mistenkt for terrorplaner

Politiet fryktet at en terrororganisasjon kalt «Werwolf» skulle gjennomføre terror for å fjerne demokratiet, og aksjonerte i både Tyskland, Nederland og Sveits onsdag.

Den tyske påtalemyndigheten opplyser at de etterforsker en høyre-ekstrem gruppe mistenkt for å planlegge terror.

Målet til gruppen «Werwolf-Kommandos» skal være å kaste dagens politiske system i Tyskland, ifølge de ansvarlige etterforskerne.

– I dag tidlig aksjonerte politiet etter mistanke om opprettelse av en høyre-ekstrem terrorgruppe, skriver tysk politi i ei pressemelding.

Et stort antall politifolk fra både elitegrupper og andre politienheter deltok i aksjoner i tre delstater i Tyskland, i Sveits og i Nederland.

Aksjonene innebar ransaking av flere boliger, forretningslokaler, kontorer og også fengselsceller til mistenkte som allerede sitter inne.

– Ville utføre terror

Ifølge den tyske avisa Spiegels nettutgave er seks personer direkte knyttet til organisasjonen som politiet mistenker. Varulv-kommandoen skal dermed har hatt forgreininger over landegrensene.

To av de mistenkte sitter ifølge avisa allerede fengslet i Sveits etter å ha skutt en mann.

Dermed ble cellene deres gjennomsøkt på jakt etter materiale som kan avsløre terrorplaner.

– For å oppnå målet sitt om å styrte det politiske systemet i Tyskland skal disse personene ha villet bruke terror, ifølge mistanken som politiet har omtalt i sin pressemelding.

Spiegel skriver at de mistenkte skal ha vurdert bombeaksjoner som mulig metode.

Tysk påtalemyndighet opplyser at målet med dagens aksjon var å sikre bevis for at det foregikk terrorplanlegging og at det fantes planer om konkrete terroranslag.

De mistenkte skal også ha forsøkt å skjule sine planer for politiet og etterretningstjenestene. Ifølge politiet har de seks personene brukt krypteringsteknologi for å kunne kommunisere seg imellom uten at andre skulle fange opp meldingene.

Ingen pågrepet

I Tyskland deltok over 50 politifolk i dagens razziaer. Selv om politiet aksjonerte i tre land ble ingen pågrepet i akjsonen.

– Ransaking i Tyskland, Nederland og Sveits ble gjort etter rettslig kjennelse. Ingen ble pågrepet i aksjonen, skriver tysk politi.

Etterforskningen har pågått over flere måneder og kjennelsen med tillatelse til ransaking ble utstedt allerede i april i år.

Ifølge Spiegel skal de involverte i det såkalte «Wehrwolf-Kommandos» være nynazister, og minst én av dem skal ha tydelige hakekors tatovert på kroppen.

Avisa skriver at navnet på gruppen skal spille på en tenkt taktikk fra nazistene mot slutten av andre verdenskrig der det ble planlagt å spre geriljakrigere ut i landet. De mistenkte skal ha latt seg inspirere av dette.

SISTE NYTT

Siste nytt