– En seier for alle hardt arbeidende amerikanere

Obama lovpriser rettsavgjørelsen om hans helsereform. Republikanerne på sin side lover fortsatt kamp.

Amerikansk høyesterett slo i dag fast at helsereformen ikke er grunnlovsstridig. Obama hyller avgjørelsen som en seier for hardtarbeidende amerikanske borgere, og sier at helsereformen er kommet for å bli.

Obama sier at dette ikke kun er en seier for han selv. Avgjørelsen i Høyesterett betyr at det er lov å gi føderal skattelette til personer som tegner offentlig helseforsikring.

– Dagen i dag er en seier for alle hardt arbeidende amerikanere i dette landet hvis sikkerhet øker i en økonomi i endring, sa Obama.

I dag er det 34 stater som bruker en føderal ordning til å tilby skattelette til personer som tegner forsikring gjennom «Obamacare». Andre stater har egne systemer for støtte og skattelette.

Avgjørelsen styrker muligheten for at helsereformen Obama fikk igjennom i 2010 blir stående som selve arven etter hans to perioder som president.

Presidentvalget en folkeavstemning om helse

Skatteletten er viktig brikke for at den obligatoriske helseforsikringen ikke skal true den økonomiske tryggheten til familier med lav inntekt.

Demokratenes oppfordringer til Republikanerne om nå å innstille sin fiendtlighet mot loven møter lite gehør.

– Jeg vil jobbe sammen med Kongressen for å fjernet og erstattet denne mangelfulle loven med et konservativt alternativ som gir forbrukerne flere valg og større kontroll over sine egne helsebeslutninger, sa presidentkandidat Jeb Bush.

Flere av Republikanernes presidentkandidater signaliserer at de vil gjøre presidentvalget i 2016 til en folkeavstemning om «Obamacare».

SISTE NYTT

Siste nytt