Hopp til innhold

Pakistans statsminister dømt av høyesterett

Pakistans statsminister er funnet skyldig i å ha vist forakt for retten i en høyst uvanlig dom fra landets høyesterett.

Yousuf Raza Gilani

Statsminister Yousuf Raza Gilani virker fornøyd etter den relativt milde dommen.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Statsminister Yousuf Raza Gilani var tiltalt for ikke å ha etterkommet et pålegg fra retten om å be myndighetene i Sveits gjenåpne en korrupsjonssak mot Pakistans president Asif Ali Zardari.

Sonet i rettssalen

Asif Ali Zardari

President Asif Ali Zardari beskyldes for korrupsjon.

Foto: Reuters

Dommen innebærer ikke at Gilani må sone, bortsett fra noen få minutters varetekt som anses «sonet» i rettssalen. Hele saken har først og fremst en sterk symbolsk betydning og et ledd i den pågående maktkampen mellom domstolene og landets øverste politikere.

Hadde statsminister Gilani blitt dømt til fengsel, måtte han trolig gått av. Dermed ser hans partifeller og tilhengere dommen som en seier.

Da rettssaken var over og Gilani ble «sluppet fri», kom han blid og smilende ut og vinket til sine tilhengere, melder det statlige Pakistan TV.

Han risikerte inntil seks måneders fengsel etter tiltalen, som ikke akkurat har styrket den politiske stabiliteten i et land som fra før slåss mot Al Qaida og Taliban.

Pakistans opposisjonsleder Nawaz Sharif krevde straks dommen var kjent at Gilani måtte søke avskjed.

Nawaz Sharif

Opposisjonsleder Nawaz Sharif ber Gilani gå av.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

– Statsministeren burde gå av straks. Han burde gi seg nå, uten å skape nye kriser, sa Sharif, som også krevde nyvalg.

Statsminister Gilani på sin side sier at han vil anke dommen - selv om den er ferdig sonet.

Hæren og domstolene mot regjeringen

Tiltalen mot Gilani ble tatt ut i januar. Regjeringen har konsekvent nektet å gjenåpne korrupsjonssakene både mot presidenten og mot andre politiske ledere. Gilani har argumentert med at presidenten, som benekter korrupsjonsbeskyldningene, er immun så lenge han er statsleder.

I uroen som fulgte etter drapet på Osama bin Laden i fjor, var landets regjering under angrep både fra hæren og fra domstolene.

I en tale i landets nasjonalforsamling rett etter at tiltalen for forakt for retten var tatt ut, ba statsminister Gilani om fornyet tillit og ba de folkevalgte velge mellom «demokrati eller diktatur». Han vant avstemningen, som likevel ikke ble sett som en tillitserklæring til ham personlig, men til demokratiet og landets grunnlov.

Landet har opplevd tre militærkupp siden uavhengigheten i 1947.

Etterforsker "Memogate"

President Zardari, eks-statsminister Benazir Bhuttos enkemann, er beskyldt for å ha brukt sveitsiske bankkonti til å hvitvaske bestikkelsespenger. Han sier selv at beskyldningene er politisk motivert. En dommer i Sveits har henlagt saken mot Pakistans president.

Samtidig behandler Pakistans høyesterett en sak mot landets president Zardari, kalt «Memogate». Den handler om et usignert notat angivelig sendt av en av presidentens rådgivere til USA i mai i fjor.

Presidenten skal ha bedt om hjelp for å stanse et mulig kuppforsøk etter at spesialsoldater fra USA tok livet av Osama bin Laden. I tillegg skal han ha ringt til Storbritannias utenriksminister i panikk.

Blir han funnet skyldig i høyforræderi, må han gå av.

SISTE NYTT

Siste nytt