NRK Meny
Normal

Høyesterett vil ikke gripe inn

Zimbabwes høyesterett har avvist kravet fra opposisjonen om at resultatet fra presidentvalget må offentliggjøres.

MDC-leder Morgan Tsvangerai skal intervjues av fjernsynskanal i Johannesburg.
Foto: TRACYLEE STARK / AP

Det betyr at rettsvesenet ikke vil gripe inn for å tvinge valgkommisjonen til å legge fram resultatene. Dermed øker landets politiske krise.

Ifølge landets valgkommisjon er ikke resultatene klare.

Samtidig har Robert Mugabes regjering fått gjennomslag for en delvis nyopptelling - av resulatene som altså offisielt ikke er klare.

I kveld har også opposisjonspartiet MDC krev ny opptelling i 60 av 210 valgkretser.

MDC (Movement for Democratic Change) fikk flertall i nasjonalforsamlingen, det viser også de offisielle tallene fra valgkommisjonen.

Partiet og dets leder Morgan Tsvangerai vant trolig også presidentvalget. Mens regjeringen hevder at valget var så jevnt, at det må holdes en ny valgrunde.

De er også svært fornøyd med beslutningen til retten. En talsmann for Mugabes parti, ZANU-PF, sier at beslutningen til retten var som er som ventet.

– Hvordan kan du tvinge valgkommisjonen til å offentliggjøre resultater når den ikke er rede? spør talsmann Patrick Chinamasa.

Han anklager opposisjonspartiet MDC for å ville skape forvirring ved å presse valgkommisjonen til å legge fram gale tall.

Generalstreik

Etter at valglokalene stengte den 29. mars ble stemmene talt opp lokalt, og resultatene, både på nasjonalforsamling og president, slått opp utenfor valglokalet. Det er utifra dette MDC hevder med sikkerhet at Morgan Tsvangerai fikk flere stemmer enn president Robert Mugabe. Opposisjonen hadde også valgobservatører i alle lokalene.

MDC har oppfordret til generalsstreik i morgen. Streiken skal pågå inntil valgresultatene er offentliggjort.

Politiet varsler at alle som skaper uro under streiken, må regne med strenge reaksjoner. Det skal utplasseres ekstra soldater og politifolk over hele landet.

– Som alle er klar over, har de tidligere streikene vært preget av tilfeldig ødeleggelse av eiendom og trusler mot folks liv. De som skaper uorden, kommer til å bli behandlet strengt og bestemt, sier politiets talsmann Wayne Bvudzijena.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt