Høyesterett tillater midlertidig store deler av Trumps innreiseforbud

USAs Høyesterett setter tidligere kjennelser til side, og tillater Donald Trump å innføre deler av det omstridte innreiseforbudet fram til de skal behandle saken i høst. – En klar seier, sier presidenten.

Donald Trump

MIDLERTIDIG: Det omstridte innreiseforbudet vil i første omgang gjelde i 90 dager, og setter store begrensninger på utstedelse av visum og innreise for borgere fra seks hovedsakelig muslimske land: Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Foto: Alex Brandon / AP

Høyesterett skal ta endelig stilling til forbudet i oktober, men har midlertidig opphevet kjennelsene fra lavere rettsinstanser som har hindret Trumps innreiseforbud fra å tre i kraft.

Det vil i første omgang gjelde i 90 dager, og setter store begrensninger på utstedelse av visum og innreise for borgere fra seks hovedsakelig muslimske land: Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

I tillegg får Trump-administrasjonen lov til stanse USAs flyktningprogram i 120 dager.

Høyesterett setter imidlertid ned foten på ett punkt, nemlig for tilreisende som har spesielle og dokumenterbare tilknytninger til USA, for eksempel til andre personer, selskaper eller organisasjoner.

Eksempler på dette er for eksempel studenter som har blitt tatt opp ved amerikanske universiteter, eller arbeidstakere som har fått jobb i landet, sier retten ifølge CNN.

Trump fornøyd

Trump kaller den enstemmige høyesterettsavgjørelsen «en klar seier for [USAs] nasjonale sikkerhet».

– Jeg kan ikke slippe inn folk som ønsker å skade oss, sier han i en uttalelse.

Laster Twitter-innhold

I forrige uke uttalte Trump at innreiseforbudet ville tre i kraft 72 timer etter at det eventuelt ble godkjent av domstolene, skriver NTB.

Trump forsøkte å få gjennomslag for et innreiseforbud allerede én uke etter at han inntok stillingen. Føderale dommere mente imidlertid at presidentordren var i strid med grunnloven.

Administrasjonen forsøkte senere å få gjennom en revidert versjon som blant annet ikke inkluderte Irak, men også denne ble stanset.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt