Hopp til innhold

Høyeste militærutgifter siden kalde krigen

Verden brukte mer på militæret i 2017 enn i noe annet år siden den kalde krigen sluttet. Samtidig kuttet Russland kraftig i pengebruken på militæret i fjor.

Amerikanske stridsvogner i Romania i fjor

Amerikanske stridsvogner i Romania i fjor. USA brukte rundt 610 milliarder dollar, nesten 5000 milliarder kroner, på militæret i fjor.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Verden brukte 1739 milliarder dollar – nesten 14.000 milliarder norske kroner – på militæret i 2017.

Det viser den årlige oversikten fra Det svenske fredsforskningsinstituttet, Sipri.

Beløpet tilsvarer mer enn ti norske statsbudsjett og er det høyeste siden slutten på den kalde krigen i 1990.

Utgiftene økte med 1,1 prosent fra 2016. Det kommer etter 13 år på rad med økning fra 1999 til 2011 og relativt uendret pengebruk fra 2012 til 2016.

Saudiarabiske sikkerhetsstyrker under en parade i Mekka i fjor.

Saudiarabiske sikkerhetsstyrker under en parade i Mekka i fjor. Saudi-Arabia har tatt over tredjeplassen på listen over landene som bruker mest på militæret.

Foto: AHMAD MASOOD / Reuters

Saudi-Arabia ruster opp

Saudi-Arabia har klatrer opp på 3. plass over landene som bruker mest på militæret etter at landet i fjor brukte 69,4 milliarder dollar – over 550 milliarder kroner – på militæret.

De økte utgiftene skyldes både det spente forholdet til Iran og landets tunge militære deltagelse i borgerkrigen i nabolandet Jemen.

– Væpnede konflikter og rivaliseringen i Midtøsten har, til tross for lave oljepriser, drevet frem den kraftige økningen i regionens militærutgifter, sier Sipri-forsker Pieter Wezeman.

USA suverent størst

Oversikten viser at USA fortsatt er verdens suverent største militærmakt.

Landet brukte i fjor 610 milliarder dollar, nesten 5000 milliarder kroner, på militæret.

Det er omtrent det samme som året før og utgjør en drøy tredel av hele verdens militærutgifter.

USA har hatt nedgang i militærbudsjettene siden 2010 etter hvert som landet har avviklet sine engasjementer i Irak og Afghanistan. Nå er nedgangen stanset og Sipri regner med kraftig vekst i 2018.

Kinas eneste hangarskip Liaoning

Kinas eneste hangarskip «Liaoning» på tokt i Stillehavet. Kina har mer en doblet sin andel av verdens militærutgifter på et tiår.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

– USAs militærutgifter kommer trolig til å øke kraftig i 2018 fordi de skal betale med til militært personale og modernisere konvensjonelle våpen og kjernevåpen, sier Sipris sjef prosjektet om våpen og militærutgifter, Aude Fleurant, til SVT.

Mens USAs brukte like mye som året før, økte Kina sine utgifter med 5,6 prosent til 228 milliarder dollar – over 1800 milliarder norske kroner.

Kinas andel av verdens militærutgifter er mer enn doblet på et tiår, fra 5,8 prosent i 2008 til 13,0 prosent i fjor.

Russiske T-90 stridsvogner

Russiske T-90 stridsvogner under en parade for å markere 75-årsdagen for seieren i Stalingrad 2. februar i år. Russland er det eneste av verdens store militærmakter som kuttet kraftig i budsjettet i fjor.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Kraftig nedgang i Russland

Russland er den eneste av verdens store militærmakter som kutter kraftig i militærbudsjettet.

Landet brukte i fjor 66,3 milliarder dollar, rundt 530 milliarder kroner på militæret.

Det er hele 20 prosent lavere enn i 2016 og er første gang på 20 år det ikke er vekst i de russiske militærutgiftene.

Nedgangen fører til at Russland har falt fra tredje til fjerde plass på listen.

Sipri skriver at kuttene skyldes de økonomiske problemene som kom etter fallet i oljeprisen for fire år siden og de vestlige økonomiske sanksjonene som er innført etter de russiske angrepene mot Ukraina.

– Det er ikke lenger mulig å holde forsvaret på et høyt nivå eller la det fortsette å vokse. Det betyr at Russland må svelge sin stolthet, sier SIPRI-forskeren Siemon Wezeman.

SISTE NYTT

Siste nytt