Hopp til innhold

Høyeste farenivå for vulkanen på Bali – fire nordmenn askefast

100.000 må evakueres på Bali i påvente av et større vulkanutbrudd. Fire nordmenn skulle reist hjem i dag, men hovedflyplassen er stengt.

Høyeste farenivå for vulkanen på Bali

DIREKTE: Sending om situasjonen på Bali.

Den internasjonale flyplassen på Bali ble stengt mandag morgen etter at vulkanen Agung på den populære, indonesiske ferieøya har hatt flere utbrudd den siste tiden.

Utbruddene har allerede spredt en grå sky av aske 4.000 meter opp i luften.

– Vi har fire gjester som skulle reist hjem i dag. De har fått sms fra oss om at flyplassen er stengt. Vi tar vare på dem, og undersøker mulighetene for hvordan de kan komme seg hjem, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Hun presiserer at de er langt unna vulkanen, og ikke er i noen fare. Ving har 13 gjester på Bali for øyeblikket.

– Jobber med alternativer

Beatriz Rivera

FØLGER SITUASJONEN: Kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Apollo har ni nordmenn på Bali.

– Vår ni passasjerer skal først hjem 5. desember. Forhåpentligvis ser situasjonen annerledes ut da. Vi har to ruteflypassasjerer som opprinnelig skal hjem i morgen med Emirates. Disse jobber vi nå med å finne alternativ hjemreise for, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

– Lokale myndigheter har nå evakuert i en radius på 10 kilometer rundt krateret, men våre gjester befinner seg 70 kilometer fra krateret, så det er altså ingen fare per nå, legger hun til.

Verken TUI eller Paradisreiser har nordmenn på Bali nå.

Får ansiktsmasker

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen er på Bali, og skal først reise hjem på søndag.

Han befinner seg 70 kilometer unna vulkanen.

– Vi har ikke merket noe nedfall av aske, men har fått utdelt ansiktsmasker i tilfelle det skulle bli nødvendig. Jeg føler vi har fått god informasjon, både på hotellet og gjennom internett, sier Grandhagen til NRK.

Terje Holte Nilsen er direktør for Gateway College, der norske studenter tar exphil og exfac. De norske studentene har reist hjem for semesteret, og er ikke berørt av vulkanutbruddet. Holte Nilsen bor fast på Bali sammen med familien sin. De befinner seg 55-60 kilometer fra vulkankrateret.

– Alle her på Bali er veldig klar over hva som skjer rundt vulkanen. Vi kan se vulkanen på en klar dag, men akkurat nå regner det veldig. Jeg er på jobb og barna er på skolen. Alle har med masker og vernebriller, forteller Nilsen.

Innbyggere flykter fra vulkanen på Bali

VULKANFRYKT: Innbyggere flykter fra vulkanen på Bali.

Foto: Firdia Lisnawati / AP

Må tvinge folk til å dra

Katastrofemyndighetene hevet mandag farenivået til det høyeste i påvente av et større utbrudd.

100.000 må evakuere fra hjemmene sine. 40.000 har allerede dratt, men andre har blitt værende fordi de føler seg trygge eller ikke ønsker å forlate hjemmet.

– Myndighetene vil komme til området for å overtale dem. Om nødvendig må vi tvinge dem til å evakuere, sier talsmann Sutopo Purwo Nugroho fra katastrofemyndighetene på en pressekonferanse i Jakarta.

Om lag 25.000 har bodd i evakueringssentre siden rystelsene i fjellet startet i september.

Sist det var utbrudd fra den 3031 meter høye Agung-vulkanen var over en periode på nesten et år fra 1963 til 1964. Da mistet rundt 1200 mennesker livet.

Askesky står opp i været fra vulkanen Agung

UTBRUDD: Se bildene fra vulkanen på Bali.

Vulkanutbrudd på Bali
Laster Twitter-innhold
Bali - folk evakueres

SENDING OM BALI: Se nyhetssendingen fra NRK om situasjonen på Bali.