Høyere enn Frihetsgudinnen

I Dakar ruver et omstridt monument 49 meter over bakken.

Video Høyere enn fredsstatuen

Med sine 49 meter er monumentet i Senegal høyere enn Frihetsgudinnen i New York

Monumentet, som har kostet 161 millioner kroner, skal symbolisere en ny tid for Afrika og skal avdukes på 50-års-dagen for Senegals uavhengighet.

- Gammeldags

Flere kunstkjennere har kalt den gammeldags og utilstrekkelig, u-islamsk og kostbar. Tilhengerne mener den ” representerer et Afrika som hever seg over intoleranse og rasisme”.

Bronsestatuen, som var president Abdolaye Wade idé, består av tre figurer, en mann som løfter et barn på armen, mens kvinnen står i bakgrunnen.
30 statsoverhoder fra hele verden, skal overvære avdukingen.

Fordømt av imam

Flere troende muslimer har kritisert kvinnens nakne legger, og fra flere hold kritiseres monumentet for å være ”avgudsdyrkende”. Ifølge Reuters, har en ledende imam, Massamba Diop, fordømt monumentet under en gudstjeneste i en moské i Dakar.

Kritikerne har også oppfordret folk til å delta i et demonstrasjonstog, der parolene fordømmer president Abdolaye Wade og hans ”forferdelige” statue.

Monumentet, som ble bygget av arbeidere fra Nord-Korea, har vært omdiskutert helt fra starten. Wade har også vært nødt til å be den kristne minoriteten i Senegal om unnskyldning, etter at han sammenlignet monumentet med Jesus.

Men det har også tilhengere. Senator Ahmed Bachir Kounta har tatt monumentet i forsvar. - Kunst og arkitektur vil alltid være kontroversiell. Se på Eiffeltårnet i Paris, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.