NRK Meny
Normal

Opposisjonen til Reinfeldt: – Du går mot ditt livs valgnederlag

STOCKHOLM (NRK): Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ble tydelig irritert da opposisjonen krevde svar på om han trekker seg som partileder om han taper valget.

Vänsterpartiet krevde svar på om Reinfeldt går av om de rødgrønne blir størst i valget.

TEMPERATUR: – Vil du fortsette som partileder om dere taper valget, spurte Jonas Sjöstedt Reinfeldt under debatten på SVT. Statsministeren svarte med å advare de rødgrønne mot å ta seieren på forskudd.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ble tydelig irritert da opposisjonen krevde svar på om han trekker seg som partileder om han taper valget.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ble tydelig irritert da opposisjonen krevde svar på om han trekker seg som partileder om han taper valget.

– Det er en person som må klargjøre noe i denne debatten, og det er deg, Fredrik Reinfeldt.

Midt under den siste partilederdebatten før valget skiftet Jonas Sjöstedt fra Vänsterpartiet tema og rettet fokus mot Fredrik Reinfeldts politiske framtid.

Sjöstedt vendte seg mot Reinfeldt og fortsatte:

– Du går mot ditt livs valgnederlag. Det ser ut som at hver tredje Moderaterna-velger forsvinner under valget søndag. Og du står her og prater som om du skal styre Sverige. Jeg vil ha en klar beskjed fra deg: Kommer du til å gå av dersom det blir et enormt valgnederlag?

  • Følg siste nytt om valget i Sverige her

Gikk til motangrep

Reinfeldt kontret med å anklage Sjöstedt for å ta seieren på forskudd.

– Du tror du kan fortelle svenske velgere hvordan det skal gå. Du vet allerede sluttresultatet, uten å gi dem retten til å velge. Tror de at de vil ha den type politikere som du representerer?

Sjöstedt ga seg ikke, og gjentok spørsmålet om Reinfeldt vil fortsette som partileder dersom den rødgrønne blokken blir størst. Til det svarte statsministeren:

– Jeg har allerede forklart at om vi blir vi større enn de rødgrønne, så skal vi fortsette, hvis ikke går vi av. Kan du avklare, Jonas Sjöstedt: Er du minister om dere vinner valget?

Men det, det hadde ikke Sjöstedt noe klart svar.

– Det får vi se da, sa han til latter fra salen.

For selv om den rødgrønne blokken ligger an til å vinne valget søndag, er det fortsatt høyst uklart hvordan landets nye regjering vil se ut.

Spenning også etter valget

På de siste målingene øker de sitt forsprang til den borgerlige Allianse-regjeringen med mellom fire og seks prosentpoeng.

Den ferskeste målingen, som Ipsos har gjort for Dagens Nyheter, viser at Alliansen får støtte fra 39,6 prosent av velgerne og de rødgrønne fra 46,4 prosent.

Det mest sannsynlige utfallet er at Socialdemokraterna og Miljöpartiet (MP) danner en mindretallsregjering, med støtte fra Vänsterpartiet i Riksdagen.

Socialdemokraternas Stefan Löfven, som ligger an til å bli statsminister etter valget søndag, er imidlertid langt mindre seierssikker enn det Sjöstedt er.

– Man skal aldri ta seieren på forskudd. Man skal gi sitt ytterste til det er over, og da først vet man hvordan det gikk, sier han til NRK etter debatten.

Hvem han skal i regjering med dersom den rødgrønne blokken vinner valget, vil han heller ikke si noe om.

– Velgerne stemmer på partier, så får vi sette oss ned etter valget og se hvordan det blir. Jeg kommer uansett til å sørge for at Sverige får en handlekraftig og styringsdyktig regjering, sier han.

Men de siste dagene har Vänsterpartiet kommet med en rekke krav om dyre velferdsreformen, som Socialdemokraterna kvier seg for å gå med på.

Deres krav om å forby private eiere av skoler og eldrehjem møter også motbør fra Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt