Høy oppslutning, men ingen makt for UKIP

LONDON (NRK.no): Selv om Nigel Farage og hans UKIP allerede er kronet som valgvinner i lokalvalget i Storbritannia, og tippet som vinner av EU-valget, kan neste års parlamentsvalg bli en nedtur. Den britiske valgordningen stopper ham.

Nigel Farage og tilhengere

Nigel Farage feiret sammen med nyvalgte kommunestyre-medlemmer i sør-engelske Basildon fredag.

Foto: Andrew Winning / Reuters

Denne helgen handler mye om valgseieren til det britiske anti-EU partiet UKIP, og tapene til de etablerte partiene.

Lokalvalgsresultatene som begynte å strømme inn fra fredag morgen viser at UKIP nå er mer enn bare et protestparti, og har vokst til et parti som folk ønsker skal få makt.

Alt tyder på at resultatene fra EU-valget også vil vise at Nigel Farage har albuet seg mellom de konservative Toryene og arbeiderpartiet Labour. Foreløpig.

Lokalvalg England 22. mai 2014

Parti

Kommunestyrer (utvikling siden forrige valg i parentes)

Kommunestyre-represenanter (utvikling siden forrige valg i parentes)

Labour

82 (+6)

1891 (+292)

Konservative

41 (-11)

1259 (-201)

Liberaldemokratene

6 (-2)

404 ((-284)

UKIP

0

157 (+155)

Grønne

0

35 (+17)

 

 

Kilde: BBC

Trangt i døren til Westminster

UKIP-tilhengere

UKIP-tilhengere ventet på å hylle Nigel Farage da han kom til Thurrock i Essex fredag, dagen etter valgseieren.

Foto: CARL COURT / AFP

Umiddelbart skulle en tro at et parti som kan få opp mot 30 prosent av stemmene i EU-valget, også vil gjøre det så godt i parlamentsvalget at de nærmest er sikret plass i Underhuset, hvor de folkevalgte sitter. Men nei.

Den britiske valgordningen er ikke basert på representasjon ut fra oppslutning, men på valgkretser. 650 valgkretser er fordelt over hele Storbritannia, og de gir like mange representanter i Underhuset.

Fra hver av de 650 valgkretsene utnevnes altså – én vinner – som er den som får plassen i parlamentet, eller det som tilsvarer en Stortingsplass i Norge.

Stemmene som gikk til nummer to, tre, fire osv. har ingen innvirkning på resultatet. Britene kaller systemet gjerne for «first past the post», eller «førstemann til mølla» som betyr at vinneren tar alt.

Det betyr at et parti som UKIP kan få en stor prosentvis andel av stemmene, men at de ikke klarer å nå opp i noen av kretsene.

Det betyr også at valgvinneren slettes ikke trenger å få den største prosentvise andelen av stemmene, kun flest valgkretser.

Spredd tynt utover

Velgermassen til UKIP befinner seg i distriktene. London er derimot oppslutningen dårlig, og de gjorde det relativt svakt i lokalvalget.

Storbyer generelt ser ut til å vende Nigel Farage ryggen, til tross for at hovedandelen av innvandrerne partiet advarer mot, bosetter seg nettopp der. I tillegg har UKIP godt voksne velgere, som igjen betyr at de vil stå sterkest på steder hvor det er mange eldre velgere.

- Med det britiske systemet kan du få 12 prosent av stemmene eller 15 prosent av stemmene jevnt over hele landet, men kommer du ikke på førsteplass i noen av kretsene, så får du ikke noen plass, forklarer professor i statsvitenskap ved London School of Economics, Patrick Dunleavy.

Dermed kan millioner av mennesker stemme på Nigel Farages parti i mai neste år, uten at et eneste av medlemmene hans får plass i parlamentet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nigel Farage

Nigel Farage på en pub i South Benfleet i England fredag. Få britiske politikere har latt seg fotografere på så mange puber som Farage i de siste ukenes valgkamp.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Kritisert valgordning, men gjeninnført

Valgordningen er omstridt, og er blitt kritisert mange ganger. Ikke minst av Liberaldemokratene som til tross for høye prosentandeler av stemmene, endte med få plasser i parlamentet. I forrige valg endte partiet opp med 56 seter i parlamentet, som utgjør drøyt ni prosent av de 650 plassene.

Men andelen av stemmene var 23 prosent og ville slik sett tilsvart 150 seter.

Til sammenligning fikk valgtaperen Labour 29,1 prosent av stemmene til folket, men fikk likevel 258 av setene, som tilsvarer nærmere 40 prosent.

For tre år siden ble det avholdt folkeavstemning om valgordningen, men et knusende flertall (67,9 prosent) sa nei til å endre valgordningen.

Det var hovedsakelig velgerne til de mindre partiene som stemte for. Valgdeltakelsen var på rett over 40 prosent i avstemningen.

Professor Dunleavy var for å endre ordningen, og når NRK spør om det ikke er et demokratisk problem at så mange stemmer forgjeves, svarer har slik:

- Vel, dette er et gammelt problem, og vi hadde en folkeavstemning på et noe mer inkluderende system i 2011, dessverre ble det nedkjempet 2 til 1 så … hvis UKIP får mange stemmer men ikke får noen plasser, kan jeg ikke se at det setter i gang noen umiddelbare krav om å endre valgsystemet.

Lager likevel uro

Ed Miliband

Labour-leder Ed Miliband kan nyte godt av UKIPs suksess.

Foto: Neil Hall / Reuters

UKIP får tradisjonelt sett langt lavere oppslutning i parlamentsvalg enn ved EU-valg. Ved forrige EU-valg i 2009 fikk partiet en oppslutning på 16,6 prosent, og ble nest største britiske parti. Ved parlamentsvalget året etter, fikk de bare 3,1 prosent av stemmene.

Men dersom anslagene om 28–30 prosents oppslutning skulle holde stikk ved EU-valget, kan de likevel få opp mot 15 prosent i parlamentsvalget, tror professor Dunleavy. Men stadig uten å få innflytelse.

Derimot betyr en langt større oppslutning for UKIP at andre partier mister velgere, og partiet som til nå har lekket flest velgere, er de konservative.

For å demme opp, har statsminister David Cameron lovet folket avstemning om videre EU-medlemskap dersom han fortsatt er statsminister etter neste valg. I dag er det umulig å si, selv om hovedmotstanderen Labour leder på meningsmålingene, er ledelsen knapp.

Indirekte er derfor UKIP godt nytt for Labour, som er langt mer vennligstilt overfor EU, og derfor lekker færre velgere til høyre.

Et svekket konservativt parti, sikrer dermed flere seter for dem i den britiske valgordningen. Det samme gjelder for så vidt også for Liberaldemokratene hva prosentvis oppslutning angår, men det er uansett ventet at de vil gjøre sitt dårligste valg på mange år neste år på grunn av kraftig regjeringsslitasje.

Oppmerksomhet er uansett Nigel Farage og UKIP sikret. Han kan fortsette å angripe de etablerte partiene for unnfallenhet og feil politikk. De vil ha problemer med motangrep ettersom partiet aldri har hatt politisk makt i Storbritannia. Og trolig ikke på lenge ennå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt