Høy beredskap når splittet Egypt går til valg

KAIRO/OSLO (NRK.no): De fleste regner med et klart ja-flertall når Egypt i dag og i morgen stemmer over en ny grunnlov. Men noen tar til våpen i stedet for stemmesedler.

Valg over ny grunnlov i Egypt

Avstemningen over ny grunnlov i Egypt regnes som en prøvestein for hvor populært militæret er. Mens det høyst sannsynlig blir et klart ja-flertall, har valget allerede blitt preget av vold og oppfordringer til boikott.

Foto: Amr Nabil / NTB Scanpix

Valg på grunnlov i Egypt

Amani Salim har stor tro på den nye grunnloven, som hun i dag ga sin støtte til under den første av to valgdager i Egypt.

Foto: Hossam el-Hadi

En liten kø av mennesker har samlet seg utenfor et stemmelokale i den fattige bydelen Imbaba her i Kairo. Stemmelokalet ligger et steinkast unna rettssalen som ble rammet av en bombe i morgentimene, uten at det har tatt fra folk lysten til å stemme ja. Alle vi treffer sier de vil støtte den nye grunnloven.

– Jeg vil stemme ja.

– Hvorfor?

– Fordi jeg ønsker at landet vårt skal bli bedre. Både nå og for framtiden, sier Laila Mohammed Suleieman.

Også Amani Salim avgir en ja-stemme.

– Jeg stemmer ja fordi handicappede får gode rettigheter i den nye grunnloven, og jeg tror den regulerer vårt forhold til andre mennesker på en god måte. Lovene i denne grunnloven er vakre, og de som skrev den er jurister og folk som jobber med slike spørsmål, sier hun.

Massivt medietrykk

Disse velgerne ønsker stabilitet etter tre år med oppstand og håper at hæren og den nye grunnloven skal gi dem det. Mange av de lavere stilte i det egyptiske samfunnet har store økonomiske vanskeligheter på grunn av den økonomiske situasjonen.

Det har i tillegg vært et massivt medietrykk for å få folk til å stemme ja, mens nei-siden knapt har kommet til orde.

Blir resultatet et klart ja-flertall, vil forsvarssjef Abdel Fatah al-Sisi etter alt å dømme stille som kandidat i presidentvalget.

Boikott

Abdulahdy Es-Said

Abdulahdy Es-Said er blant mange som stemmer ja til den nye grunnloven.

Foto: Hossam el-Hadi

Men selv om grunnloven blir vedtatt, høyst sannsynlig med overveldende majoritet av ja-stemmer, er det ennå et stort spørsmålstegn ved valgdeltakelsen. Mange har mistet interessen for demokrati og revolusjoner.

– Det har vært så mye fram og tilbake med revolusjoner og kontrarevolusjoner at det har skapt en trøtthet i befolkningen, sier forsker Jacob Høigilt ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Stemmelokalene NRK besøkte var glisne sammenliknet med tidligere valg, og det var heller ikke noen spenning knyttet til utfallet slik som tidligere. Det var mer en avstemning der de nye makthaverne ba om støtte til å fortsette, og mange velger heller å boikotte enn å stemme nei, noe Det muslimske brorskap og andre islamistiske organisasjoner har oppfordret til.

– Elleve drept

Et stort sikkerhetsoppbud er engasjert for å beskytte stemmelokaler og velgere mot mulige angrep fra militante som støtter Mohamed Mursi. Totalt er 160 000 soldater og 200 000 politifolk satt inn, ifølge AP. Biler får verken parkere ved eller kjøre forbi valglokaler, og kvinner blir kroppsvisitert av kvinnelige politioffiserer.

Men strenge tiltak til tross: rett før stemmelokalene åpnet, gikk det av en eksplosjon ved en rettsbygning i Kairo. Det er ingen meldinger om skadde i bombeangrepet.

Noen timer senere skal en mann ha blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Bani Suef sør for Kairo.

I den sørlige byen Sohag ble tre mennesker drept i sammenstøt med politiet, oppgir sikkerhetskilder. Opptøyene oppstod noen timer etter at avstemningen begynte.

I kveld melder Egypts helsedepartement at totalt elleve mennesker har dødd i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på den første valgdagen, ifølge AP.

Egypterne kan fortsatt gå til urnene når valglokalene åpner igjen i morgen. Én som allerede har avgitt sin stemme, er Abdulahdy Es-Said, tydelig analfabet som rundt kvartparten av Egypts befolkning. Han stemte ja til grunnloven.

– Jeg vil at landet skal bli bedre, og at folk skal beholde troen sin og ta vare på hverandre, sier Es-Said.

Valg om grunnlov i Egypt

En egyptisk soldat holder vakt ved et stemmelokale i Kairo. I dag og i morgen stemmer egypterne over ny grunnlov.

Foto: Amr Nabil / NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt