Hopp til innhold

Fredssamtaler om Jemen på svensk slott

Houthi-opprørernes utsendinger er kommet til Sverige, og er klare for fredssamtaler på Johannesberg slott ved Stockholm.

Johannesberg slott ved Stockholm hvor fredssamtalene om Jemen skal finne sted

FREDSSAMTALER: Johannesberg slott i Rimbo nord for Stockholm, hvor fredssamtalene om Jemen skal finne sted

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Tirsdag kveld satte delegasjonen seg på et fly i opprørskontrollerte Sana i Jemen, og satte kurs mot Sverige. Om bord var også FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths.

– Houthi-delegasjonen er ankommet. Vi venter den jemenittiske regjeringsdelegasjonen om kort tid, skrev Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Laster Twitter-innhold

Onsdag morgen reiste også delegasjonen som skal representere Jemens regjering ved fredssamtalene fra Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

– Haster

Den svenske utenriksministeren, Margot Wallström

STOLT: Margot Wallström sier hun er stolt over å være vertskap for samtalene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Wallström sier at det haster med samtaler, som et første skritt på vei mot en slutt på konflikten i Jemen. Hun skriver at Sverige er stolt av å kunne legge til rette for samtalene.

De nye fredssamtalene om Jemen skal etter planen starte denne uka, men en konkret dato er foreløpig ikke satt.

– Den offisielle starten blir når de andre partene har ankommet, og det er forventet å være i midten av uken, sier Patric Nilsson ved det svenske utenriksdepartementet til Sveriges radio.

– Om partene nå skal møtes i Sverige, er det første gang de møtes på over to år, sier Nilsson.

Erkefiender

Mohammad Fazlhashemi er Midtøsten-kjenner og professor ved Uppsala universitet. Han sier til Sveriges Radio at man ikke må ha for store forventninger til forhandlingene.

– Man bør være realistisk, de er svorne erkefiender. Bare det at de setter seg ved forhandlingsbordet er et steg i riktig retning.

Fazlhashemi mener dette er et godt tegn, men tror forhandlingene kommer til å være låst i begynnelsen.

– Det hører jo til spillet, man kan ikke innta en myk stilling fra starten.

Flere medlemmer av Houti-delegasjonen på vei til fredssamtaler i Sverige

OPTIMISTISK: Flere medlemmer av Houti-delegasjonen på vei til fredssamtaler i Sverige.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Tillitsbygging

Tidligere i uken ble 50 sårede Houthi-opprørere evakuert i FN-fly fra Jemen til nabolandet Oman.

Evakueringen ses på som et kritisk steg i retning av at de planlagte fredssamtalene i Sverige faktisk blir gjennomført.

Det var spesialutsending Griffiths som foreslo at opprørerne skulle evakueres av «humanitære hensyn», og som et «tillitsbyggende tiltak».

I de foregående dagene hadde han samtaler med begge sider, som en del av arbeidet med å legge til rette for fredssamtalene.

Martin Griffiths

FN-utsending Martin Griffiths har hatt kontakt med begge sider av konflikten.

Foto: Mohamed Al-sayaghi / Reuters

Mislykkede samtaler

Evakuering av sårede opprørere var et av hindrene i forkant av de avbrutte fredssamtalene i Sveits i september. Den gangen ble det ikke noe av samtalene, fordi Houthienes representanter nektet å reise til Genève.

De beskyldte FN for ikke å garantere dem mulighet til å returnere til Sana, og for ikke å ha sørget for evakuering av sårede til Oman.

Også fredssamtaler holdt i 2016 mislyktes, da de brøt sammen etter 108 dager med forhandlinger i Kuwait. Da ble opprørernes delegater sittende fast i Oman i tre måneder.

Katastrofe

Ifølge FN er rundt 10.000 mennesker drept siden den saudiledede koalisjonen gikk inn i konflikten i Jemen i 2015. Rettighetsgrupper frykter de reelle dødstallene er langt høyere.

Krigen har utløst det FN omtaler som verdens verste humanitære katastrofe. Ifølge FN står 14 millioner mennesker i fare for å sulte i Jemen, som følge av krigshandlingene.

– Med fredssamtalene kan det i det minste bli en pause for sivilbefolkningen, slik at de kan puste en kort stund. Det er de som er hardest rammet, sier Fazlhashemi.

SISTE NYTT

Siste nytt