Hopp til innhold

Hotellene mistet turistene – nå satser de på luksus-hjemmekontor

Innreiseforbud og lite turisme på Filippinene har tvunget mange hoteller til å stenge. Nå ønsker hotellene at flere reiser fra storbyene til stranda for å jobbe.

Tanya Mariano rømte fra Manila for å ha hjemmekontor på stranda.

IKKE-HJEMMEKONTOR: Tanya Mariano rømte fra Manila for å ha hjemmekontor ved stranda.

Foto: Maria Tan / AFP

Etter måneder innestengt i leiligheten sin i Manila, bestemte Tanya Mariano å rømme fra hovedstaten og ha hjemmekontor på stranda. Hun er blant et voksende antall digitale nomader som flytter hjemmekontoret sitt til hoteller i strandområder.

– Jeg prøver å ikke ha stranda i bakgrunnen når jeg er i et digitalt møte. Jeg viser bare veggen slik at de ikke hater meg, sier Mariano til AFP.

Den 37 år gamle frilans-forfatteren sitter med laptopen på en balkong i en leilighet i surfebyen San Juan, flere timer nord for Manila. Leiligheten hun leier med kjæresten har sjøutsikt og hun sier det er en stor økning i livskvalitet.

Tanya Mariano med katten hennes i en leilighet i San Juan.

Tanya Mariano med katten hennes i leiligheten hun leier i San Juan.

Foto: Maria Tan / AFP

Mange andre gjør som Mariano på Filippinene. Flere i Manila frykter koronaviruset eller er lei av unntakstilstanden og jobber heller i små naturområder.

Flyktet fra «fengsel»-leilighet

Ni måneder etter Carlo Almendral dro fra hva han selv kaller fengselsleiligheten sin i Manila til San Juan, har han ingen planer om å reise tilbake.

Den 43 år gamle gründeren sier han starter dagen med en sykkeltur gjennom landsbygda eller surfe hvis bølgene tillater det.

Carlo Almendral (v.) slapper av på en strand i San Juan.

Carlo Almendral (v.) slapper av på en strand med venner i San Juan, Filippinene.

Foto: Maria Tan / AFP

– Det avsluttes med noen møter og et glass vin på en strand mens sola går ned. Vanligvis med Alfred, min franske bulldog, sier Almendral.

– Jeg innså ikke hvor mye tid jeg brukte på å bekymre meg om pandemien før jeg kom hit, sier Almendral fra strandhotellet.

Hans kontor er et studio på taket med havutsikt.

Digitale nomader er en målgruppe

Turistdepartementet mener digitale nomader er en ny målgruppe for hoteller. De oppmuntrer hoteller og feriesteder å tilrettelegge for «den nye arten» reisende.

Blant annet tilby raskt internett og velværeaktiviteter.

Mobile arbeidere holder noen bedrifter oppe. Blant annet restauranten Papa Bear i San Juan.

Carlo Almendral er en digital nomade som har rømt fra leiligheten sin i Manila til et strandparadis i San Juan.

Carlo Almendral rømte fra hjemmekontor i Manila-leiligheten sin til hjemmekontor i strandparadis i San Juan.

Foto: Maria Tan / AFP

– Man blør fremdeles litt ut, men du genererer litt inntekt til å overleve, sier eier av restauranten Denny Antonino.

Digitale nomader utgjør mellom 30 og 40 prosent av kundene til restaurantene. Antonino håper trenden fortsetter etter pandemien for å jevne ut sesongene.

– De kan jobbe, men mellom møter kan de surfe, gå på fjelltur eller utforske området, sier Antonino.

Spøkelsesbyer

Reiserestriksjoner har hatt en dramatisk effekt på turistbransjen på Filippinene. Over 2 millioner filippinere har mista jobben.

Bravo Beach Resort på den sørlige øya Siargao føler dette sterkt.

– Normalt er det fullpakket med turister, men nå er det i gjennomsnitt fem til ti gjester om gangen. Omtrent 10 prosent av kapasiteten, sier daglig leder Dennis Serrano.

Selv den populære turistøya Borocay har blitt en «spøkelsesby», sier daglig leder for La Banca House hotell, Eugene Flores. Ifølge Flores er de fleste rommene på hotellet tatt av digitale nomader fra Manila som leier rommene over lange perioder.

Over 300.000 reiste til øya i fjor, sammenlignet var tallet på over 2 millioner i 2019.

– Når man går ut ser man bare noen få butikker, restauranter og hoteller som har åpent. De fleste er stengt, sier Flores.

SISTE NYTT

Siste nytt