Høytstående nordkoreansk avhopper ble folkevalgt i Sør-Korea

Thae Yong-ho var viseambassadør ved Nord-Koreas ambassade i London, da han hoppet av i 2016. Nå tørker han gledestårene etter å ha blitt valgt inn i nasjonalforsamlingen i Sør-Korea.

Thae Yong Ho

Thae Yong Ho er den mest høytstående personen som har hoppet av fra det nordkoreanske regimet. Nå blir han politiker i Sør-Korea.

Foto: Shin Jun-hee / AP

Koronasituasjonen til tross, Sør-Korea valgte å holde valg på ny nasjonalforsamling på onsdag. Da opptellingen av stemmene var ferdig, var Thae Yong-ho (55) så glad at han gråt.

Med 58,4 prosent av stemmene i sin valgkrets, sikret Thae Yong-ho seg en plass som folkevalgt i landet han i mange år mistrodde sterkt.

Han blir dermed den første nordkoreanske avhopperen som blir direktevalgt til den sørkoreanske nasjonalforsamlingen.

– Så mange mennesker gav meg styrke, de tok meg i hånden, ønsket meg velkommen og lovet å stemme på meg, fortsatte han da han takket velgerne i den velstående bydelen Gangnam i hovedstaden Seoul for tilliten.

Thae slo ut en svært erfaren motkandidat fra regjeringspartiet. Han får følge av en annen avhopper, landsmannen Ji Seong-ho, som kommer inn som følge av utjevningsregler.

Høyeste som har hoppet av

Thae Yong-ho var som mangeårig diplomat lenge tro mot lederskapet og kommunistpartiet i Nord-Korea.

I 2016 var han viseambassadør ved den nordkoreanske ambassaden i London. Der skal han ha styrt et hemmelig fond for Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Thae begynte å se med et nytt blikk på forholdene i hjemlandet og har beskrevet forholdene som nordkoreanere flest lever under som «tilnærmet slaveri».

Da han sammen med ektefellen og sønnen under en reiste valgte å hoppe av, var Thae Yong-ho den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som hadde tatt et slik valg.

Av regimet i hjemlandet ble han stemplet som «menneskelig avskum», «kriminell» og «sexforbryter», og beskyldt for å ha lekket hemmeligheter.

Da han bestemte seg for å stille til valg som folkevalgt i sitt nye hjemland, gjorde han dette for å sende en beskjed til eliten i det gamle hjemlandet.

– Jeg ønsker å fortelle dem at det finnes en annen vei til fremtiden, sa han.

Thae Yong Ho

Thae Yong Ho skal nå representere hovedstaden Seoul i den sørkoreanske nasjonalforsamlingen.

Foto: Ed Jones / AFP

Avhopper-samfunnet delt

Thae Yong-ho stilte som kandidat for høyrepartiet Forent fremtid.

– Det høyrekonservative partiet som nominerte ham, gav ham valgkretsen Gangnam. Det er der de rikeste i hovedstaden bor, og hvor flertallet normalt støtter de konservative, sier Vladimir Tikhonov til NRK.

Han er professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo og har bodd i Sør-Korea i mange år.

Sittende president Moon Jae-in, som representerer venstreliberale Det demokratiske partiet, har satset mye på å forbedre forholdet til nabolandet etter at han i 2017 overtok som president. Han kommer selv fra en nordkoreansk avhopperfamilie.

Kritikere har ment at presidentens politikk overfor Nord-Korea har vært urealistisk, og Tikhonov mener valget av Thae Yong-ho kan leses ut fra dette bildet.

– Avhoppere som Thae understreker menneskerettighetsbrudd og andre problemer i Nord-Korea. Han blir dermed et viktig kort som kan brukes i propagandakrigen mot den liberale regjeringen, sier Tikhonov.

Sør-Koreas president Moon Jae-avlegger stemme i valget til nasjonalforsamling.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har fått mye ros for landets koronahåndtering og førte partiet inn til seier.

Foto: Yonhap News Agency / Reuters

Vant på koronahåndteringen

President Moon Jae-in og hans regjering har også møtt motstand på grunn av den svake økonomiske veksten landet har hatt de siste årene.

Likevel, da stemmene etter gårsdagens valg var talt opp, var det klart at regjeringspartiet hadde fått 163 av 300 plasser i nasjonalforsamlingen. Og med det sikret seg absolutt flertall for første gang på 12 år.

Den fornyede tilliten skyldes først og fremst håndteringen av koronaviruset, ifølge de som følger sørkoreansk politikk.

Sør-Korea var raskt ute med omfattende testing og strenge smitteverntiltak. Landet har på den måten klart å begrense både antall smittede til rundt 11.000 personer og antallet døde er ikke høyere enn 225 personer.

Valgopptelling i Seoul, Sør-Korea

Opptellingen av stemmene var i tråd med resten av valgavviklingen, preget av beskyttelsesutstyr.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

Valg med plasthansker og munnbind

Valgavviklingen i Sør-Korea er blitt fulgt med spenning, gitt at det er ett av de første valgene i verden under den pågående koronapandemien.

Det var på forhånd stilt strenge krav om at både velgere og valgfunksjonærer måtte bruke munnbind og plasthansker. Før velgerne gikk inn i stemmelokalene, måtte hver og en ta temperaturen. Alle som hadde feber, ble henvist til å stemme i separate stemmeboder, som ble desinfisert mellom hver velger.

Til tross for de strenge forholdsreglene, endte fremmøte på 66 prosent. Det er det høyeste siden i 1992.

SISTE NYTT

Siste nytt