Hopp til innhold

Hope var utstøtt og utsultet, nå er han sjef på barnehjemmet

Bildet av Anja Ringgren Lovén som setter seg på huk og gir Hope vann og kjeks gikk verden rundt. Han var utstøtt av familien og landsbyen som trodde toåringen var en heks.

Hope og Anja

VIDEO: To år gamle Hope var utsultet og stemplet som heks av landsbyen hans. Fire måneder senere er han på bedringens vei.

I Afrikas mest befolkningsrike land anklages barn på landsbygda for å være hekser, mens prester og heksedoktorer tjener seg rike på å drive ut de «onde kreftene» i barna.

30. januar i år reiste Anja Ringgren Lovén og hennes organisasjon ut til en landsby i Nigeria. Der fant de to år gamle Hope som var utstøtt og utsultet. Hope ble anklaget av landsbyen for å være en heks.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forberede meg på, så vi forberedte oss på det verste, forteller Lovén.

Bildet av Lovén som setter seg ned og gir Hope vann og kjeks gikk viralt.

Hope

HÅP: Det var Anja som gav den lille gutten navnet Hope. To dager etter dette bildet ble tatt var Hope på bedringens vei.

Foto: Sand TV

– Nervøs for at han blir for tykk

Nå har det gått litt over fire måneder siden Lovén tok med seg Hope fra landsbyen og tok han med til barnehjemmet hun driver i Nigeria.

Hope

UTSULTET: Det var en utsultet og utstøtt gutt som møtte Din Nødhjælp når de kom til landsbyen i januar.

Foto: Sand TV

– Det går veldig bra med Hope nå, han er en glad liten gutt. Han har det veldig godt med de andre barna på barnehjemmet, men jeg har bekymret meg for at han blir for tykk for han spiser veldig mye, sier Lovén.

Hun innrømmer også at Hope har vært til stor hjelp for organisasjonen hennes.

hope tlf

Det er en helt annen Hope fire måneder etter Lovén møtte han på den nigerianske landsbygda.

Foto: Privat

– Hope har jo hjulpet oss utrolig mye. Nå er det ikke bare Danmark som kjenner til arbeidet vårt. Vi får mail fra land over hele verden, så hele verden har fått øynene opp for det vi kjemper imot, forteller Lovén.

– Et økende problem

Barn som blir anklaget for å være hekser er et problem som er økende i mange afrikanske land, spesielt i Nigeria.

– Prester og heksedoktorer sier de kan drive ut de «onde kreftene» i barnet, men de tar godt betalt for det, forteller Lovén.

I 2010 innførte Nigeria en lov som gjør det ulovlig å anklage barn for å være hekser. Likevel er det ikke alle som følger den nye loven.

Anja Ringgren Lovén

ØKENDE: Det er et økende problem i mange vestafrikanske land at barn anklages for å være hekser, forteller Anja Lovén.

Foto: Sand TV

– Det som skjer nå er at prestene og heksedoktorene hemmelig gjør det som skjer i landsbyene, de har nattseremonier og eksorsismer og «svart magi». Forskjellen er at det nå skjer i skjul, forklarer Lovén.

Utfordrende arbeidsforhold

Nigeria er Afrikas mest folkerike land med over 180 millioner mennesker, med over 200 etniske grupper og egne språk.

Noen av årsakene til hekseanklager kan være død og sykdom i familien. Andre grunner kan være avlingssvikt, permitteringer eller infertilitet.

– Hvis man får disse barna fra landsbyene inn i skolen kan man langsomt stoppe overtroen, for det handler til syvende og sist om uvitenhet, sier Lovén.

Hope Nigeria

HEKS: Familien og landsbyen til Hope mente den lille gutten var en heks.

Foto: Strand TV

SISTE NYTT

Siste nytt