Hongkongs leder gir etter for demonstrantenes hovedkrav

Hongkongs leder Carrie Lam gir etter for press. Hun har kunngjort at lovforslaget om at arresterte kan bli utlevert til Kina, trekkes tilbake.

demo mot Carrie lam

Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter. Kravet har økt om at Carrie Lam må gå av.

Foto: Anthony Wallace / AFP

Nyhetsbyrået Reuters var første ute med den endelige bekreftelsen på at Carrie Lam kommer demonstrantene i møte etter at de har aksjonert siden juni.

Protestaksjonene førte Hongkong ut i den største krisen på flere tiår.

Det var den nye loven om at demonstranter og andre som blir arrestert i Hongkong kan bli utlevert til politimyndighetene Kina, som utløste de første demonstrasjonene.

I Kina er domsstolene kontrolleret av kommunispartiet.

Senere har aktivistene utvidet sine krav til blant annet også å gjelde Lams avgang som leder i Hongkong samt at de krever frie og demokratiske valg i Hongkong.

 demo Hong Kong

Prostestaksjonene i Hongkong har bred folkelig støtte. Dette er en demonstrasjon 2. september. største demonstrasjonene skal ha samlet over 1 million mennesker.

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Aksjemarkedene steg kraftig i minuttene etter at meldingen ble publisert av flere medier onsdag, skriver NTB.

Skrotingen av lovforslaget er en stor seier for demonstratene i Hongkong. Lovforslaget som ville ha gjort det mulig å utlevere hongkongkinesere til Fastlands-Kina for straffeforfølgelse der, har ligget i en skuff siden 15. juni.

Men demonstrantene krevde at lovforslaget formelt måtte trekkes tilbake, og i mellomtiden har Hongkong vært rystet av de største demonstrasjonene i nyere tid.

Fire ufravikelige krav

Siden har fire krav som omtales som ufravikelig, kommet til: Carrie Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates, og befolkningen må få større demokratisk frihet.

Millioner har demonstrert i byens gater i løpet av sommeren.

Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter.

Stadig flere protester har også vært rettet mot politivold i tillegg til kravet om at Carrie Lam må gå av.

NRKs Asia-korrespondent, Kjersti Strømmen, forteller hvordan demonstranter i Hongkong har lammet trafikken ut til flyplassen.

NRKs Asia-korrespondent, Kjersti Strømmen, forteller hvordan demonstranter i Hongkong har lammet trafikken ut til flyplassen.

SISTE NYTT

Siste nytt