NRK Meny
Normal

Hongkong-demonstranter fjernet fra hovedvei

To studentledere ble arrestert da politiet ryddet en hovedvei i Hongkong for teltleiren, og åpnet for trafikk etter to måneders okkupasjon.

En demonstrant forsøker å hindre politiet å rydde Nathan Road

En demonstrant i Hongkong prøver å hindre politiet i å rydde hovedveien Nathan Road i Mongkok for personer og telt.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

– Dere kan ikke overvinne demonstrantenes hjerter, ropte 52 år gamle Liu Yuk-Lin til en tett vegg av politi utstyrt med hjelmer og vernebriller.

Situasjonen var spent etter at politiet i går brukte pepperspray og fjernet rundt 100 personer fra det samme området der det i september ble brukt tåregass mot aktivistene, skriver AFP.

Men, politiet møtte i dag tidlig lite motstand da de presset demonstrantene ut av området og fjernet telt og barrikader i det ene av tre områder som har vært mest preget av protestene. Det oppstod noen tumulter, og 20 politifolk ble skadet, men det er ikke meldt om at noen skal være alvorlig såret.

Artikkelen fortsetter under bildet

Politiet fjerner en demonstrant fra Mongkok i Hongkong

Noen av demonstrantene måtte fjernes med makt i Nathan Road, men politiet møtte jevnt over lite motstand.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Lite motstand

Flere hundre politifolk tok del i aksjonen mot aktivistenes beleiring av den seksfil brede hovedveien Nathan Road, i distriktet Mongkok. En halv kilometer av veistrekningen har vært okkupert av demonstranter siden september.

Frontfiguren Joshua Wong og tre andre studentledere ble arrestert i aksjonen.

– Vår plan er å fortsette vår sivile ulydighet når saksøkere og politi ankommer, og vi er forberedt på at vi blir arresterte, sa Lester Shum fra Studentføderasjonen til South China Morning Post.

Artikkelen fortsetter under bildet

Studentleder Joshua Wong

Studentleder Joshua Wong ble arrestert da politiet ryddet området for demonstranter.

Foto: STRINGER/HONGKONG / Reuters

Aksjonen blir oppfattet som det viktigste trekket fra myndighetene i å vinne tilbake de tre områdene som har vært okkupert av demonstranter siden september.

Demonstrantene krever at innbyggerne i Hongkong skal få velge byens leder uten påvirkning fra Beijing, men myndighetene gir ikke etter og vil forhåndsgodkjenne kandidatene. Kritikerne mener at det derfor vil bli en regimetro person som får stillingen i 2017.

Artikkelen fortsetter under bildet

En demonstrant roper mot politiet som rydder Mongkok

En demonstrant roper mot politiet som gikk til aksjon mot demonstrantenes beleiring av Nathan Road.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

En hodepine

Protestene har ikke bare vært en stor hodepine for lokale og sentrale myndigheter, men har også skapt utfordringer for folk flest i Hongkong. Mange har brukt lang tid på å komme seg på jobb fordi trafikken har vært forhindret av demonstrasjoner. Demonstrantene har derfor mistet en god del av den sympatien de opprinnelig hadde.

To timer etter at politiet begynte sin aksjon kunne trafikken flyte fritt, med utålmodige drosjesjåfører i spissen.

Politiet har tidligere prøvd å fjerne demonstrantene. Sist måned ble det brukt køller og pepperspray mot aktivister kun utrustet med paraplyer, men politiet har likevel måttet gi tapt, da demonstrantene raskt har gjenvunnet terriorium.

Artikkelen fortsetter under bildet

Politi og demonstranter i basketak i Hongkong

Det var noen basketak mellom politi og demonstranter, men hovedveien Nathan Road ble ryddet på få timer.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Nekter å gi opp

Også denne gangen nekter aktivistene å gi opp kampen.

– Jeg drar ikke herfra. Det har vært ulovlig fra dag en, med og uten rettskjennelse, sa en demonstrant som ønsket å være anonym, til AFP.

Rettskjennelsen om å rydde de okkuperte områdene kom etter at en bygningseier og aktører som driver den offentlige transporten klagde inn demonstrantene.

Selv om dagens politiaksjon var vellykket, hevder aktivistene å fortsette kampen. De oppfordret hverandre å vende tilbake til området etter mørkets frembrudd.

– Vi sees i kveld, Mongkok-soldater. Ta tilbake vårt hjemland, siterer South China Morning Post et Facebook-oppslag fra Occupy-bevegelsen, som har vært sentrale i protestene.

Politiet tar kontroll over hovedveien Nathan Road

Okkupasjonen av hovedveien Nathan Road har hindret trafikk i to måneder.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt