Hopp til innhold

Politiet sørget for rolig homoparade

40 mennesker ble pågrepet og hundre ble holdt tilbake for å hindre sammenstøt under homoparaden i den kroatiske byen Split lørdag. Men årets Split Pride har vært bare barnemat i forhold til i fjor.

Politiet i Split

Politiet gjorde det de kunne for å beskytte deltakerne i paraden i Split lørdag.

Foto: HRVOJE POLAN / Afp

– Det har vært noen arrester, men jeg kan ikke bekrefte hvorvidt alle var legitime eller ikke. Stemningen har vært rolig, sier Amnestys Lars Toft-Eriksen til NRK.no.

Han har fulgt årets Split Pride, paraden hvor lesbiske, homofile, bifile og transpersoner viser seg fram i byens gater.

Det er det mange i det katolske landet som ikke tåler. I fjor ble det registrert 44 voldshendelser mens paraden foregikk. 3500 motdemonstranter møtte opp, mange av dem med stein som våpen.

Politiet fikk sterk kritikk fra blant andre Amnesty, en kritikk de har tatt til seg.

– Tar dette på alvor

Lørdag ble 900 politifolk sendt ut i gatene og et helikopter overvåket området for å hindre sammenstøt. Sidegater ble også sperret av før lørdagens marsj.

40 mennesker ble pågrepet og ytterligere hundre ble holdt tilbake for å hindre sammenstøt, ifølge NTB.

– Det er tydelig at myndighetene tar dette på alvor, og følger opp menneskerettighetene - som landet jo har forpliktet seg til å følge, sier Toft-Eriksen.

Tilrop

Split Pride og situasjonen for lesbiske og homofile har fått mye oppmerksomhet i Kroatia de siste dagene. Senest fredag kveld gikk det rykter om flere busslast med mennesker fra byen Dubrovnic, som er en kjøretur på fem timer fra Split.

Amnesty var ikke en del av paraden, men fulgte den som observatører.

– Vi har egentlig holdt oss sammen med motdemonstrantene. Selv om det har gått relativt rolig for seg, så er det en sterk opplevelse når de roper slagordene sine, forteller Lars Toft-Eriksen.

– I tillegg til slagord hadde mange møtt opp med plakater med bibelsitater, og det er selvfølgelig helt greit, siden det er innenfor ytringsfrihetenes grenser.

Kroatia lørdag 9. juni

Paraden gikk relativt rolig for seg.

Foto: HRVOJE POLAN / Afp

Festlige innslag

I Norge har homoparaden eksistert i mange år, hvor flere hundre frivillige deltar for at arrangementet, som er en del av Skeive Dager, skal bli så bra som mulig.

Her er det blant annet vanlig å kle seg ut i fargerike kostymer. I Kroatia er paraden litt mer dempet hva gjelder slike ting.

– Men det har vært mange festlige innslag, blant annet lesbiske kvinner utkledd som politi. Regnbueflagget har vært sentralt, forteller Amnestys mann på stedet.

Regnbueflagget

Regnbueflagget har vært en viktig symbol under paraden.

Foto: HRVOJE POLAN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt