NRK Meny
Normal

Homofile og lesbiske i USA tror på seier i høyesterett

WASHINGTON (NRK): Siden fredag har Sean Warsaw ventet i kø. Han vil ikke for alt i verden gå glipp av det som skal skje i høyesterett i dag.

 Shelly Bales og Ellen Pontac giftet seg i California i 2008.

FEIRER ALLEREDE: Shelly Bales og Ellen Pontac giftet seg i California i 2008. Nå føler de seg sikre på at høyesterett vil gi lesbiske og homofile i hele USA den samme rettigheten.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Sean Warsaw

VERDT Å VENTE PÅ: Jusstudent Sean Warsaw har ventet i kø siden fredag for å være en av 60 vanlige tilskuere som slipper inn i høyesterett i dag. Jeg har ventet hele livet så da er det vel verdt å vente i fire dager til, står det på plakaten hans.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Helt siden jeg var liten gutt har jeg drømt om dette øyeblikket. Når dommerne i høyesterett skal avgjøre at hele USA må tillate folk av samme kjønn å gifte seg, vil jeg selvsagt være til stede, sier Sean Warsaw.

Den homofile jusstudenten fra Chicago er kommet til Washington for å være vitne til det han er sikker på vil bli et historisk øyeblikk. Han vil inn i den hvite marmorbygningen bak oss når de ni dommerne i høyesterett i dag skal ta opp hans framtid.

Warsaw kom hit med soveposen sin fredag ettermiddag. Siden har han sittet her i kø, og derfor vil han i dag være en av rundt 60 vanlige publikummere som slipper inn på det lille publikumsgalleriet.

To spørsmål

De ni dommerne skal ta stilling til to spørsmål:

  1. Er det grunnlovsstridig for en delstat å nekte homofile og lesbiske å gifte seg
  2. Er det grunnlovsstridig for en delstat å nekte å anerkjenne et slikt ekteskap inngått et annet sted. Sean er sikker på at et flertall av dommerne vil være enige med ham.

– Vi vet med sikkerhet at det blir 5–4 for. Jeg håper på 6-3, sier Warsaw.

61 prosent for

Holdningen til homofile ekteskap i den amerikanske befolkningen har endret seg svært raskt. For bare seks år siden var det bare 3 delstater som tillot mennesker av samme kjønn å gifte seg i USA. I dag er det 37. Nasjonale meningsmålinger viser også at et flertall av folket er for. 61 prosent er positive i en meningsmåling som ble offentliggjort i går. Blant republikanske velgere er imidlertid bare 30 prosent positive til slike ekteskap.

flere tusen motstandere av at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg demonstrerte på Capitol Hill

TUSENER PROTESTERER: flere tusen motstandere av at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg demonstrerte på Capitol Hill i helga.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

En av dem er Ronald Brine Han står foran høyesterett med en caps det står Jesus på og en plakat med tittelen «Skam» og bilde av to menn som kysser hverandre.

– Det er hippiegenerasjonen som har makta her i landet nå. Vi har tillatt dem å komme til makta og sagt at det er greit at barna lærer om sex på skolen. Vi har ødelagt for våre egne barn, sier han.

Først 24. juni er det ventet at de ni dommerne i høyesterett vil komme med sin endelige uttalelse i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt