Hopp til innhold

Homofile får adoptere i Uruguay

Som første land i Latin-Amerika lar nå Uruguay homofile få adoptere barn.

Nei til homofobi- parole i Uruguay
Foto: PABLO PORCIUNCULA / AFP

Forslaget som ble godkjent i senatet med 17 av 23 stemmer, gjør det også mulig for ugifte par å adoptere.

- Samfunnets vugge

- Fokuset må være å finne riktige familier fremfor å bry seg om adoptivforeldrene er gift eller ei, sier senator Margarita Percovich.

Forslaget må imidlertid undertegnes av president Tabare Vazques før det kan tre i kraft. Kirkelige ledere har kritisert den nye adopsjonsloven sterkt, og det konservative partiet Partido Nacional stemte mot forslaget.

Margarita Percovich

Senator Margarita Percovish.

Foto: EBU

– Familien er samfunnets vugge, og dette svekker den, sa en av partiets senatorer, Francisco Gallinal.

- Dette dreier seg verken om religion, filosofi eller sosiologi. Det dreier sesg om respekt for menneskets natur, sier erkebiskopen i hovedstaden Montevideo Nicolas Cotugno. Han advarer mot å la to av samme kjønn adoptere barn.

Den nye loven gjør det også mulig for ugifte å adoptere barn.

Forstatt ulovlig med ekteskap

- Dette setter barnets frie vilje på prøve. Vi må tenke på at vi bor i et land med få fødsler og få adopsjoner, sier Gallinal.

Forslaget gir ikke homofile anledning til å adoptere sammen som par men retten til å adoptere som individualperson. Homofilt ekteskap er fortsatt ulovlig i landet.

I 2007 innførte imidlertid Uruguay en lov som tillater homofile par å inngå partnerskap. Tidligere i år opphevet regjeringen forbudet mot at homofile får tjenestegjøre i hæren.

Landet var det første i regionen som tillot skilsmisse da dette kom gjennom allerede i 1907, og kvinner fikk stemmerett i 1932.

SISTE NYTT

Siste nytt