Homobryllup i California på vent

I California er det nå full strid og kaos rundt homofiles rett til å gifte seg.

Homoekteskap i California

Det har vært frem og tilbake for homoaktivistene - som først hadde seieren inne i 2008.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Anders Tvegård (USA)

California gjorde seg historisk i 2008 da delstaten godtok ekteskap mellom to av samme kjønn. De som skulle gifte seg trengte ikke en gang å bo i California for å få vigselsattest.

18.000 homofile og lesbiske rakk å gifte seg fra mai til november - de få månedene det var lov, inntil en folkeavstemning om den kontroversielle praksisen endte med en knapp seier til motstanderne, med to prosentpoengs overvekt.

Homoekteskap California

Frontene har vært steile helt siden avgjørelsen i 2008. Her markerer motstanderne mot likestilte ekteskap sin motstand utenfor rettsbygningen.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Bare ekteskap mellom kvinne og mann skulle være gyldig i California.

Ny runde

Forbudet strider mot grunnloven mente tilhengerne av homofile vielser og anket resultatet fra folkeavstemningen.

Par av samme kjønn blir ikke rettferdig behandlet gitt at de har ikke like rettigheter, var argumentene.

Både delstatens guvernør Arnold Schwarzenegger eller delstatens justisminister Jerry Brown er motstandere av et ekteskapsforbud.

En dommer avgjorde sist torsdag at homofile skal få gifte seg i delstaten mens saken «klatrer» seg gjennom ulike rettsinstanser og nivåer.

Dommer Vaughn R. Walker mente ekteskapsforbudet strider mot grunnloven, hvor det heter seg at alle skal ha like rettigheter. Han bestemte derfor at resultatet av folkeavstemningen måtte oppheves.

Homoforkjemperne feiret, men nå må mange avlyse bryllupsfesten på nytt.

Døgnet før vielsene skulle gjenopptas, bestemte en føderal ankedomstol i går at alle nye ekteskap mellom par av samme kjønn skulle settes på hold - inntil en endelig avgjørelse er tatt.

Havner i høyestrett

Talsmenn for ankedomstolen lover at saken skal få en hurtig behandling og en rask avgjørelse - kanskje med en kjennelse allerede før jul.

En jusrofessorer sier til The New York Times at ankedomstolens kjennelse i går, ikke nødvendigvis fører til at de støtter et ekteskapsforbud når den endelig kjennelse skal avsies.

- Det vil være en annen vurdering og andre dommere, sier Richard L. Hasen fra Loyola Law School Los Angeles til avisen.

40 andre delstater venter også spent på avgjørelsen fordi den kan få betydning for deres lovgivning.

I dag er det bare fem delstater; Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire og Vermont og hovedstaden Washington D.C. som aksepterer likekjønnet ekteskap.

Uansett utfall i California, er det ventet at spørsmålet havner i amerikansk høyesterett.

SISTE NYTT

Siste nytt