Sentral homoaktivist arrestert to timer før OL-åpning

I forkant av OL i Sotsji var russiske Anastasia Smirnova i Norge for å hjelpe norske journalister. Like før åpningsseremonien i kveld ble hun arrestert, angivelig for å ha tatt et bilde av et slagord for like rettigheter for homofile.

Anastasia Smirnova, homoaktivist i Russland

– I ARRESTEN: Den russiske homoaktivisten Anastasia Smirnova skal ha blitt arrestert i St. Petersburg bare to timer før OL-åpningen i kveld. Hun skal ifølge Landsforeningen for Lesbiske og Homofile (LLH) ha vært sammen med tre andre aktivister da de ble tatt av politiet.

NRK oppdaterer saken.

Organisasjonen Landsforeningen for Lesbiske, Homofile, Bifile og Transpersoner (LLH) melder på sine hjemmesider at den russiske homoaktivisten Anastasia Smirnova er arrestert i St. Petersburg, bare to timer før åpningsseremonien for de olympiske leker i Sotsji.

Smirnova er hovedsamarbeidspartneren til LLH under vinterlekene.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ikke tilfeldig

Ingvild Endestad, kommunikasjonsrådgiver i LLH

KRITISK: Kommunikasjonsrådgiver i LLH Ingvild Endestad mener arrestasjonen av Smirnova ikke er tilfeldig.

Den russiske jenten er kontaktpersonen for norske LLH og har også vært i Norge for å kurse norske journalister om menneskerettigheter, og brudd på disse, i Russland.

– Dette er neppe tilfeldig. Arrestasjonen føyer seg inn i rekken av målrettet begrensning mot lesbiske og homofiles rett til å uttrykke seg i Russland. Jeg har svært vanskelig for å tro at dette var tilfeldig to timer før åpningsseremonien, sier kommunikasjonsrådgiver i LLH Ingvild Endestad til NRK.

Les også: Homofile risikerer voldsomt tilbakeslag i Russland

Les også: – Russland knebler homofile

Les også: – Det finnes ingen homofile i Sotsji

Ifølge interesseorganisasjonen ble Smirnova arrestert sammen med tre andre aktivister, deriblant en gravid kvinne. Fengslingen skal ha kommet som en følge av at aktivistene tok bilder av et banner med påskriften: «Discrimination in incompatible with the Olympic Movement. Principle 6. Olympic Charter».

Oversatt til norsk blir slagordet: «Diskriminering er ikke forenelig med den olympiske bevegelsen».

Prinsipp 6 er en verdensomspennende kampanje mot diskriminering.

LLH: – Vi betaler boten

Anastasia Smirnova, homoaktivist i Russland

OL-BUDSKAP: Smirnova iført T-skjorte med antidiskriminerende budskap. Da hun tok bilde av et banner med samme innhold ble hun arrestert, ifølge LLH.

I forbindelse med OL er Smirnova talsperson for alle organisasjoner i Russland som kjemper for homofiles rettigheter. Under lekene opererer de som én enhet. Hun er i tillegg kontaktpersonen og hovedsamarbeidspartner for tilsvarende organisasjoner internasjonalt, deriblant norske LLH.

– Vi klarte å få kontakt med henne fra arresten via Facebook. De har signert arrestpapirene og det blir rettergang i morgen. Dersom de får bøter kommer vi til å betale boten for dem, understreker Endestad.

LLH har også vært i kontakt med Utenriksdepartementet.

– Vi har løpende kontakt med den så de er orientert.

Hun sier også at Smirnova ikke har vært arrestert tidligere.

Klokken 18.30 opplyste Endestad om at Smirnova og hennes medaktivister er blitt løslatt fra arresten.

– De må møte i retten i morgen, så får vi se hva som skjer.

Sent fredag kveld uttalte pressevakt i UD Astrid Sehl følgende til NRK:

– Det er urovekkende at flere personer, inkludert hovedsamarbeidspartneren for LLH, som også UD har hatt direkte kontakt med, i dag ble arrestert. Vi søker nå å få mer informasjon om saken. Norge har ved flere anledninger tatt opp menneskerettighetssituasjonen for LHBT-personer med russiske myndigheter.

NRK har prøvd å få en kommentar fra den russiske ambassaden i Oslo, men de har ikke svart på våre henvendelser.


SISTE NYTT

Siste nytt