NRK Meny
Normal

Holocaustdagen markeres verden over

AUSCHWITZ (NRK): Hele Polen står stille når verden markerer 70 år siden grusomhetene i dødsleirene i Auschwitz.

Sending om 70-årsdagen for frigjøringen av Auschwitz.

Se direktesendingen fra Auschwitz.

Veldig mange i Polen har dette i sin nære fortide selv om det er 70 år siden så er tilknytningen og historiene om det som skjedde langt fremme i polakker bevissthet.

I dag deltar statsledere og overlevende holocaustofre verden over i minnemarkeringene for grusomhetene under andre verdenskrig.

Over 1000 journalister er akkreditert og 300 overlevende har møtt opp for det som trolig er den siste store markeringen der de som opplevde grusomhetene deltar.

Den internasjonale holocaustdagen er lagt til 27. januar, datoen for frigjøringen av de overlevende i dødsleiren Auschwitz-Birkenau i Polen. Der ble over 1,1 millioner mennesker drept under krigen, brorparten var jøder, men også sigøynere, homofile og funksjonshemmede var grupper som skulle utryddes. Statsminister Erna Solberg (H) deltar sammen med kronprins Haakon ved markeringene der tirsdag ettermiddag:

– Auschwitz er en viktig del av vår felles historie. Det er viktig å ikke glemme hva som skjedde og hvorfor det skjedde. Kunnskap er et av våre fremste våpen mot hat, vold og ekstremisme, sier Solberg til NTB.

Tysk identitet

Dagen ble også markert i Tyskland, som mer enn noe annet land ser betydningen av å ikke glemme.

– Holocaust er fremdeles aktuelt for alle tyskere. Auschwitz er en del av Tysklands identitet, sa president Joachim Gauck i sin tale til det tyske parlamentet i Berlin.

På Akershuskaia - like ved stedet hvor SS Donau deponerte norske jøder. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit vil være til stede.

Kronprinsesse Mette-Marit og kommunalminister Jan-Tore Sanner deltar på markeringen på Akershuskaia.

Bundestagspresident Norbert Lammert ser slik på Nazi-Tysklands forbrytelser:

– De yngste generasjonene er ikke ansvarlige for vårt lands grusomme fortid, men for hvordan minnet om den skal forvaltes.

Også i Frankrike var det markeringer tirsdag, og president François Hollande deltok i Paris før han reiste til Polen. Frankrike har opplevd en eksplosiv økning i antall antisemittiske angrep de siste årene, noe Hollande beskrev som en uakseptabel realitet.

Overlevende

Statsoverhoder og kongelige fra mer enn 30 land deltar ved markeringen i Polen. Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skulle dit tirsdag ettermiddag. Omkring 300 tidligere fanger fra Auschwitz-leirene er ventet. Før minneseremonien klokka 15.30 skal kronprins Haakon og statsminister Solberg trolig få møte norske overlevende fra dødsleiren.

I Tsjekkias deltar stortingspresident Olemic Thommessen (H) på minnemarkeringen i Terezín, der konsentrasjonsleiren Theresienstadt var. Han minner om holdningene som til enhver tid ulmer i kulturen vår og finner næring i fattigdom og misunnelse:

– Det er svært viktig å ta med seg de grufulle historiske erfaringene fra holocaust for å se tegnene i vår egen tid. I dag er ekstremisme, deriblant antisemittisme, på fremmarsj i Europa, sier Thommessen.

Holocaust minneseremoni i byen Terezin, en tidligere Nazi konsentrasjonsleir i Tsjekkia.

Direkte: Det er seremoni Terezin i Tsjekkia også.

Putin uteblir

Det var sovjetiske styrker som befridde fangene i Auschwitz i 1945, men Russland er likevel ikke blant landene som stiller ved markeringen der. Istedenfor er det ventet at president Vladimir Putin taler ved en markering for veteraner fra Den Røde Armé i Moskva tirsdag.

Ifølge BBC så ble russerne fornærmet da invitasjonen til dagens markering ble sendt via ambassadene, og striden rundt hvilke soldater fra Sovjetunionen som friga fangeleiren eskalerte ytterligere da Polens utenriksminister understreket at det var soldater fra Ukraina som åpnet portene og friga leieren.

Putins talsmann, Dmitrij Peskov, har tidligere uttalt at Putin ikke har mottatt noen formell invitasjon fra polske myndigheter til Auschwitz.

Tradisjonelt er markeringene av Holocaustdagen i New York blant de største, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Israels president Reuven Rivlin står på deltakerlista i år. På grunn av store snømengder i storbyen er markeringene imidlertid utsatt til onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt