NRK Meny
Normal

Hollandes kamel ble spist opp

Kamelen president François Hollande fikk som gave i Mali etter å ha sendt soldater for å stanse islamistenes frammarsj i landet, fikk aldri oppleve våren i Paris. Den havnet i stedet i gryta.

President Francois Hollande mottar kamel i Timbuktu 2. april 2013

President Francois Hollande beskuer gaven som han nettopp har fått overakt da han kom til Tibuktu 2. februar. Nå er kamelen blitt til diplomatisk besvær.

Foto: Présidence de la République

Hollande fikk overrakt kamelen under et besøk i Mali tidligere i år og lovet da å bruke dyret til transport så ofte han kunne.

Dyret selv virket lite begeistret og laget forferdelige lyder gjennom hele takketalen, skriver International Business Times.

Franske medier sådde på sin side tvil om det drøvtyggende klovdyret, som hadde et teppe over ryggen under seremonien, virkelig var en kamel. Bildene kunne tyde på at den bare hadde én pukkel, og at det dermed var snakk om en dromedar.

Det hele ble ikke bedre da det framkom påstander om at dyret var tyvegods.

En mann i Timbuktu, en av byene franske soldater gjenerobret fra opprørerne, hevdet at kamelen var hans. Ifølge mannen ble dyret tatt etter at franske styrker hadde ødelagt huset hans i et flyangrep.

Fosterfamilie

Hollandes forsøk på å ta med dyret hjem til Paris, trolig for å overlate det til en dyrehage, strandet også.

Vaksinasjonsbestemmelser og krav til helseattest gjelder også for presidentens private kameler, og en lokal familie i Mali fikk derfor i oppgave å passe på dyret.

Dyrepasserne næret imidlertid ingen følelser for den franske presidentens kamel og gjorde kort prosess.

– Det ulykksalige dyret havnet i gryta og er nå spist, bekrefter Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Le Drian hadde fått oppgaven som kontaktpunkt mellom kamelen og dens nye eier, presidenten. Det var en soldat som informerte forsvarsministeren om at gaven var blitt til mat.

Radiostasjonen France International har forsøkt å bringe på det rene om det virkelige stemmer at kamelen havnet i kamelpassernes gryte, men sier det har vært en vanskelig oppgave.

Den litt mer vittige delen av fransk presse gjør et nummer av at Hollande kom hjem uten gisler, men at han i steden fikk seg en kamel.

Andre aviser er påpasselig med å sitere ukemagasinet Valeurs actuelles, som har gravd fram denne saken, men legger til at man ikke får vite hvordan kamelmåltidet ble tilberedt.

Sender ny kamel

Uansett, de lokale myndighetene i Mali er svært lei seg over at kamelgaven bokstavelig talt er borte.

– Vi er skamfulle over hva som skjedde med kamelen. Den opprinnelige gaven fortjente ikke en slik skjebne, heter det i en uttalelse.

En offentlig tjenestemann lover at en ny, større og langt bedre utseende kamel vil bli sendt til Paris så snart det lar seg gjøre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt