NRK Meny
Normal

-Hellas står fritt til å forlate Euroen

-Det som står på spill er om Hellas ønsker å bli i eurosonen, eller om de tar sjansen på å gå ut. Det sa Frankrikes president François Hollande etter regjeringsmøtet om krisen i formiddag.

EUROZONE-GREECE/HOLLANDE French President Hollande delivers a statement after holding a council meeting on Greece at the Elysee Palace in Paris

Frankrikes president Francois Hollande mener folkeavstemningen søndag handler om ja eller nei til eurosonen

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Det greske folket bestemmer

-Hellas er et demokrati, og det greske folk har rett til å bestemme hvordan de ønsker at framtida skal se ut, sa Hollande i en kommentar til søndagens folkeavstemning om EUs krisepakke. Han gjentok at Frankrike vil fortsette å samarbeide med den greske regjeringen for å finne en løsning. Samtidig gjorde han det klart at EU og Hellas hadde vært nært en løsning da Hellas forlot møtet sist lørdag.

Fransk økonomi forberedt

-Den franske økonomien er mye mer robust enn for fire år siden, og vi frykter ikke det som kan komme, la den franske presidenten til. Hollande ønsker å dempe angsten for at et eventuelt sammenbrudd i Hellas vil ramme franske banker og finansinstitusjoner.

Usikkerhet i finansmarkedet

Men Europas finansmarkeder har reagert. Det er nedgang på børsene, og euroens verdi i forhold til dollar fortsetter å synke. Det er ventet at verdiene på statsobligasjoner i euroens "periferi", det vil si land som Spania, Italia og Portugal, vil synke. Det er de landene som anses som mest sårbare for smitte fran den greske krisen.

Merkel vil snakke

Germany Christian Democrats
Foto: Michael Sohn / Ap

-Selvfølgelig er hun villig til å snakke med statsminister Tsipras hvis han ønsker det, sier en talsmann for Tysklands forbundskansler Angela Merkel i det fristen for å fornye krisepakken nærmer seg.

Folkeavstemning om hva?

Det er ennå ikke helt klart hva det greske folk skal svare ja eller nei til på søndag. Men statsminister Tsipras har en utfordring, for fristen for å godta den krisepakken det skal stemmes over utløper i morgen og EU har sagt nei til utsettelse. Men Hellas sier ja, må EU-ledelsen i praksis bestemme seg for om det likevel er best for alle parter å godta resultatet. Alternativet kan være kaos med ringvirkninger langt utenfor Hellas, selv om Hollande forsøker å berolige sitt eget folk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt