NRK Meny
Normal

Hollande: – Frankrike er fremdeles truet

– Sikkerheten i Frankrike avhenger blant annet av den jobben dere gjør hver eneste dag, sa president Francois Hollande til franske politifolk i en tale på årsdagen for angrepene på Charlie Hebdo. Han vil gi dem utvidede fullmakter.

Hollande taler til politi, Paris

Francois Hollande takket politiet for den innsatsen de gjør og navnga flere som har mistet livet mens de var på jobb.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

Ett år etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo, gikk presidenten sammen med statsminister Manuel Valls fram for å snakke til politistyrkene i sentrum av Paris.

Etter at den franske nasjonalsangen var spilt, takket den franske presidenten politifolkene, ikke minst de som ofret livet sitt for å redde andre som ble angrepet.

Skjerpede lover

Siden Mohammed Merah i 2012 skjøt og drepte tre soldater, skolebarn og en lærer på en jødisk skole i Toulouse, har myndighetene diskutert hvordan strengere lover og tiltak kan forebyggende lignende angrep.

Og etter skuddene i Charlie Hebdos lokaler og det jødiske supermarkedet for ett år siden, har diskusjonen gått høylytt i Frankrike.

– Terrorister truer fremdeles vårt land og dere må ha de nødvendige midlene til å bekjempe den, sa den franske presidenten til politifolkene. Han bekreftet at det skal opprettes 5000 nye stillinger i politiet innen utgangen av neste år.

Utvidede fullmakter

Hollande understreket at det er politiet som står i førstelinjen i møtet med terror.

– Vi har med krigere å gjøre. Sikkerheten i Frankrike er ikke bare avhengig av at terror forebygges, den avhenger også av den jobben som hver eneste politimann og -kvinne gjør hver eneste dag, sa han.

Hollande redegjorde for utvidede fullmakter han ønsker å gi politet. De skal blant annet få muligheten til å sjekke identifikasjonspapirer og bagasjen til personer som oppholder seg i nærheten av det som er definert som «truede bygninger».

Blomster utenfor Charlie Hebdo-lokalene

Utenfor lokalene der de ansatte i Charlie hebdo ble angrepet, ligegr det blomster fra ordføreren i Paris.

Foto: Odd Iversen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt