NRK Meny
Normal

Måling: Hollande vinner første runde i Frankrike

Hollande og Sarkozy går som ventet videre til andre valgomgang, men den store overraskelsen ved det franske presidentvalget er oppslutningen til høyreekstreme Marine Le Pen.

Hollande og Sarkozy

François Hollande tar etter alt å dømme en knapp seier over den sittende presidenten, Nicolas Sarkozy.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Kristian Elster i Paris

Prognoser offentliggjort klokken 20 søndag bekrefter at sosialistenes François Hollande går mot seier i første runde av det franske presidentvalget.

Det var en relativt avmålt Hollande som snakket til sine tilhengere søndag kveld.

– Mange ting kan tolkes ut av denne første runden. En er at jeg nå er best plassert for å bli Frankrikes president, sier Hollande, til massiv støtte fra Solialistpartiets tilhengere.

Hollande la i sin tale vekt på at han ønsker å redusere Frankrikes gjeld, samt få i gang den franske økonomien.

– Enten fortsetter vi med en politikk som har feilet og splittet det franske folk, eller så gir vi dette landet rettferdighet. 6. mai går vi mot en vakker seier, sier Hollande.

I sin tale nevnte han også at han regner med støtten fra Eva Jolys og Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon velgere i den neste valgomgangen.

Jevnt

Den franske storavisa Le Figaro operer klokken 23.36 søndag kveld med fire forskjellige prognoser. Disse gir Hollande mellom 28,6 og 29,2 prosent av stemmene. Tallene for Sarkozy varierer mellom 26,1 og 27,3 prosent.

De første målingene som utropte Hollande til vinner av den første valgomgangen dukker opp i internasjonale medier rundt klokken 19.00. Dette til tross for at offentliggjøringen av målinger ikke er lov i Frankrike før siste valglokale er stengt klokken 20.00.

Måligen dukker opp i internasjonale medier rundt klokken 19.00. Offentliggjøringen av målinger er ikke lov i Frankrike før siste valglokale er stengt klokken 20.

Frankrike Marine Le Pen

National Fronts Marine Le Pen avgir sin stemme søndag. Smilet kan vise seg å være berettiget.

Foto: Jacques Brinon / Ap

Sarkozy: Lenge leve Frankrike

Det var ingen slagen president som møtte sine tilhengere i sentrum av Paris søndag kveld.

– Folk lider, jeg forstår det. Dette er rare tider, i en verden som beveger seg raskt, og det er viktig å passe på sine grenser, å passe på sine jobber. Den viktige tiden har nå kommet, og vi skal nå velge hvem som skal passe på dette landet de neste fem årene, sier Sarkozy.

– Jeg har passet på dette landet de siste fem årene, og jeg vet hvor vanskelig det er. Jeg vil gi all min energi til prosjektet de neste fem årene, sier Sakozy, som også utfordret Hollande til debatt før den andre runden av presidentvalget.

– Lenge leve Frankrike, lenge leve republikken, vi skal vinne dette, avsluttet Sarkozy mens tilhørerne taktfast roper «Nicolas».

Solid framgang for Le Pen

Den gode kvelden for sosialistene ble imidlertid noe mindre god på grunn av resultatene for National Front.

Jean-Marie Le Pens datter, Marine Le Pen, som er presidentkandidat for det høyreekstreme partiet, ligger an til å få mellom 18 og 18,5 prosent av stemmene, også dette ifølge Le Figaro, som videreformidler foreløpige prognoser fra de fire meningsmålingsinstituttene TNS, Ipsos, Harris og BVA.

Le Pen går ikke videre til andre valgomgang, men resultatet er uansett en solid oppsving for høyreekstreme National Front i forhold til presidentvalget i 2007, da Jean-Marie Le Pen endte på i underkant av 11 prosents oppslutning.

– Kjære landsmenn, ting kommer aldri mer til å bli som før. Dette er bare begynnelsen, la oss fortsette å kjempe, sa Le Pen til sine tilhengere på valgvaken i kveld.

Le Pen sier hun på sikt har som mål å på sikt gjøre National Front til Frankrikes største parti, og fikk for det stående ovasjoner på National Fronts valgvake.

De foreløpige prognosene tyder på at kandidaten på den andre enden av den politiske fargeskalaen, Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon, ender som nummer fire i valget med mellom 10,2 og 11,7 prosent av stemmene, også dette ifølge tall fra Le Figaro.

Mélencheon kommer søndag kveld med en klar oppfordring til sine velgere om å stemme på Hollande i den neste runden av presidentvalget.

Joly med to prosent

Norskfranske Eva Joly, som har stilt til valg for De grønne, ser ut til å få drøyt 2 prosent av stemmene, i tråd med meningsmålingene de siste ukene. Joly har selv sagt at hun håpet på en oppslutning på fire eller fem prosent.

Joly har sagt at hun oppfordrer sine velgere til å stemme Hollande i andre valgomgang. Norskfranske Joly ber sine tilhengere gjøre «alt for at landet kommer seg ut av sarkozysme».

Joly ligger dermed an til å bli kandidaten med sjette høyest oppslutning, etter de nevnvnte kandidatene og François Bayrou, som representerer Mouvement démocrate (Demokratibevegelsen). Partiet regnes for å ligge rundt det politske sentrum i Frankrike.

Hollande knapp favoritt

Den neste og avgjørende runden av presidentvalget i Frankrike avholdes 6. mai. De foreløpige tallene tyder på at Hollande får et godt utgangspunkt før den neste valgomgangen, og flere internasjonale medier skriver at Sarkozy nå «henger i tauene», slik det heter på boksespråket.

I så tilfelle kan Hollande bli Fankrikes første sosialistiske president siden Fancois Mitterand, som satt ved maktnen fra 1981 til 1995.

I en meningsmåling den franske TV-kanalen TV2 har gjort om den andre valgomgangenen svarer 54 prosent av de spurte at de kommer til å stemme på Hollande. 46 prosent svarte at de kom til å stemme på Sarkozy.

Logikken tilsier at en del av Le Pens velgere vil støtte Sarkozy i den andre valgomgangen, men målinger har vist at færre kommer til å gjøre det nå, sammenlignet med 2007.

RTBF melder også at valgdeltagelsen ser ut til å bli godt over 80 prosent. Valginstituttet Ipsos har beregnet deltakelsen til drøyt 80 prosent, mens TNS Sofres mener den var enda et prosentpoeng høyere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt