NRK Meny
Normal

Hollande: – Jeg har vært president i ti måneder, ikke ti år

Frankrikes president Francois Hollande lovet å snu den voksende arbeidsledigheten, men advarte samtidig mot at et Europa på randen av økonomisk sammenbrudd kan komme til å «eksplodere».

hollande

INTERVJU: Frankrikes president Froancois Hollande dukket opp i et sjeldent TV-intervju på kanalen France 2 skjærtorsdag, etter mye trøbbel den siste tiden.

Foto: Reuters

Det er nettopp de internasjonale problemene som er hovedgrunnen til at Frankrike beveger seg farlig nær et økonomisk krisekaos, sa Hollande i et sjeldent TV-intervju skjærtorsdag kveld.

Høyeste langtidsledige noensinne

I det 45 minutter lange intervjuet stilte han opp for å svare for hvorfor de fleste indikatorer for helsetilstanden til Europas nest største økonomi lyser rødt:

  • Over to millioner har vært arbeidsledige i over ett år. Det er det høyeste tallet langtidsledige noen gang.
  • I perioden desember 2012 til februar 2013 ble det bare satt i gang bygging av 77.113 nye boliger, skriver Le Parisien, en nedgang på 22 prosent fra året før.
  • Eksperter anslår at det i 2013 vil bli satt i gang bygging av 280.000 nye boliger i Frankrike, det laveste tallet siden 1998.
  • Kjøpekraften gikk tilbake i Frankrike med én prosent i 2012, ifølge Frankrikes statistikkbyrå Insee. Det er den kraftigste tilbakegangen siden 1984, skriver Le Parisien.
  • Økonomien skrumpet inn med 0,3 prosent siste kvartal i fjor, ifølge Insee.
Forsiden av Liberation

FORSIDE: Forsiden av Liberation torsdag 28. mars med tittelen som på norsk betyr «Kontinuerer i muntlig».

Foto: Faksimile

De dystre økonomiske tallene viser seg også i fallende popularitet for president François Hollande, som overtok for Nicolas Sarkozy etter presidentvalget i mai i fjor.

Bare 27 prosent av de spurte sier seg fornøyd med Hollande, mens 68 prosent ikke er fornøyd, i en meningsmåling LH2 har gjort for Le Nouvel Observateur.

– Blir verre før det blir bedre

– Jeg har vært president i ti måneder, ikke ti år, sa han i intervjuet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Derfor ba han om tid til å rydde unna problemene han mener først og fremst skyldes den europeiske krisen.

– Min prioritet er sysselsetting og min kurs er vekst. Når man er på null vekst, får man ikke skapt noen nye jobber. Jeg vil ikke vente på vekst, jeg vil skape det, sier han.

Men utålmodige franskmenn må stålsette seg - det kommer til å bli verre før det blir bedre, advarer han. Den europeiske krisen har vært langt mer aggressiv enn han mener noen kunne forestille seg på forhånd.

– Vi hadde aldri regnet med at krisen ville vare så lenge som den har gjort.

Så ille har det blitt, at Hollande i intervjuet brukte ordet «eksplosjon» om konsekvensene av de økonomiske begrensningene Europa må forholde seg til.

Advarer Europa

Montfermeil utenfor Paris

HØY LEDIGHET: I Paris-forstaden Montfermeil er arbeidsløsheten på rundt 40 prosent, nesten fire ganger høyt som landsgjennomsnittet.

Foto: Elaine Ganley / Ap

– En politikk som legger sterke begrensninger vil føre til at Europa eksploderer. Med vedvarende økonomiske begrensninger øker risikoen for at man får upopulære politiske ledere, sa han i intervjuet.

Hollande benyttet samtidig sjansen til å re-lansere et forslag som allerede har blitt forkastet av den konstitusjonelle domstolen, nemlig betydelige skatteskjerpelser for de rikeste. I andre enden skal det kuttes i underskudd og budsjetter, samt byråkratiet.

Det eneste departementet som svinger unna sparekniven, er forsvarsdepartementet. Frankrike er tungt inne i Mali, hvor franske styrker kjemper for å drive ut væpnede islamister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt