Hollande møter pressen for første gang etter affære-påstandene

I dag møter François Hollande pressen for å snakke om sine planer for den franske økonomien. Men etter affære-avsløringene han ble utsatt for i forrige uke spørs det om alt går etter planen.

François Hollande og Valérie Trierweiler

Frankrikes president François Hollande bor sammen med Valérie Trierweiler, som nå er innlagt på sykehus etter sjokket hun fikk som følge av skandalen.

Foto: Thibault Camus / Ap

Julie Gayet

Skuespiller Julie Gayet (41) opptrådte i 2012 i en kampanjevideo der hun skrøt av Hollande. Det er ifølge franske medier grunnen til at det oppstod rykter om at de to hadde et forhold.

Foto: BORIS HORVAT / Afp
Tidsskriftet Closers forside om Hollandes affære

Tidsskriftet Closer brakte romanseryktene mellom Hollande og Gayet fram i lyset.

Foto: THOMAS COEX / Afp

I slutten av forrige uke nådde påstandene om at Hollande (59) skal ha hatt en affære med den 18 år yngre skuespilleren Julie Gayet forsidene av franske medier.

Avsløringene skal ha satt Hollandes partner Valerie Trierweiler i en sjokklignende tilstand, og hun har siden vært innlagt på sykehus.

I dag skal presidenten holde sin tradisjonelle nyttårsmøte med pressen. På agendaen står hans planer for å reformere den franske økonomien.

Ifølge AFP ventes det at rundt 500 journalister vil troppe opp på møtet, som er første gang Hollande opptrer offentlig etter skandalen. Derfor er det høyst usikkert om pressen oppmerksomhet kun vil kretse rundt landets økonomi.

Skadebegrensning

– Denne skandalen har undergravd presidentens autoritet, har leder Jean-François Copé i opposisjonspartiet UMP allerede slått fast.

Hollandes støttespillere har på sin side rykket ut for å begrense skadene.

– Alle offentlige personer har rett til et privatliv, var talsmann for sosialistpartiet PS, David Assouline, sitt budskap mandag.

Han fastholder at Hollandes pressekonferanse bør handle om presidentens planer for økonomien, som går ut på at franske selskaper vil bli belønnet med lavere skatter dersom de ansetter flere folk.

Trenger fortsatt hvile

Trierweiler skulle egentlig vært utskrevet fra sykehuset i går, men dette ble stoppet av legene, som skal ha befalt at hun trengte mer hvile.

Det var sladderbladet Closer som brakte bilder som skulle bekrefte affæren fredag. Ifølge Closer snek Hollande seg ut om natten og kjørte scooter gjennom Paris' gater på vei til Gayet for å overnatte.

En uttalelse fra Hollandes kontor nøyde seg ifølge Reuters med å klage over brudd på privatlivets fred, men inneholdt ikke noe dementi av påstandene som var brakt fram.

Innen kort tid etter bladet var tilgjengelig i aviskioskene kom det rapporter om at Trierweiler, som selv egentlig er journalist, hadde symptomer som lavt blodtrykk, utmattelse og dyp sorg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Mulig kompromiss kan redde den svenske regjeringen

I følge SVT er det nå enighet om et kompromiss som kan redde den svenske regjeringen. Statsminister Stefan Löfven har kalt inn til en pressekonferanse klokken 11 i dag.