NRK Meny
Normal

– Tør ikke å ha Putin og Obama til bords samtidig

Frankrikes president Francois Hollande må spise to middager torsdag kveld for å holde Barack Obama og Vladimir Putin atskilt.

USAs Barack Obama og Russlands Vladimir Putin

Barack Obama og Vladimir Putin har blitt holdt atskilt ved flere anledninger tidligere. Nå skal de spise middag med den franske presidenten med to timers mellomrom.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Obama og Putin skal besøke Hollande i Elyséepalasset i Paris torsdag, i forbindelse med 70-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie fredag.

Francois Hollande

Frankrikes president Francois Hollande trenger ikke å legge seg sulten etter middagene med Obama og Putin torsdag.

Foto: Ian Langsdon / Ap

Begge har planlagt separate samtaler med den franske presidenten, men ikke med hverandre.

Derfor må Hollande også spise middag med Obama og Putin hver for seg med bare to timers mellomrom, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge AP er det den amerikanske presidenten som skal til bords først, før Putin kommer på middagsbesøk to timer senere.

Elyséepalasset har ikke kommentert APs opplysninger.

Isfront

Forholdet mellom Obama og Putin er anstrengt. På fjorårets G20-møte ble bordplasseringen endret i siste liten for å holde dem unna hverandre, og de skal ikke ha snakket sammen på tomannshånd.

Den gang var det Russlands avgjørelse om å gi asyl til spionsiktede Edward Snowden som førte til en isfront mellom Obama og Putin.

Nå har situasjonen i Ukraina ført til enda dårligere stemning. USA og EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland som følge av annekteringen av Krim-halvøya.

Statslederne fra G7-landene skal møtes onsdag og torsdag, før de møter Putin fredag. Da er det ventet at G7-landene vil forsøke å presse Putin til en diplomatisk løsning på Ukraina-konflikten.

Les: Obama: Russland må svi
Les: Putin gir USA skylda for Ukraina-kaos

Røper sære matvaner

Bernard Vaussion

Bernard Vaussion ble hedret av Francois Hollande da han pensjonerte seg i mars i år.

Foto: YOAN VALAT / Afp

Det blir uansett ikke første gang kokkene i Elyséepalasset må servere raske måltider, skriver The Guardian.

Ifølge kokken Bernard Vaussion, som har tilberedt måltider for Frankrikes presidenter i 40 år, klarte Nicolas Sarkozy en gang å gjennomføre en lunsj med Obama på tolv minutter.

Det skal visstnok være rekord i presidentpalasset.

Vaussion har nå pensjonert seg, og gir denne uken ut en bok der han røper statsledernes matvaner. Han kom også med et par avsløringer på et møte i kokkeklubben Club des Chefs des Chefs i 2012.

Der fortalte han blant annet at Hollande spiser hva som helst utenom kaviar, trøfler og hummer, og at han ikke liker artisjokker eller asparges noe særlig. Han skal imidlertid være glad i ost, noe forgjengeren Sarkozy ville ha seg frabedt.

Det ble også avslørt at Obama avskyr rødbeter, mens Putin bruker en lege som munnsjenk før han spiser noe som helst.

Les: Avslører maten statslederne hater

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt