Hopp til innhold

Hollande lover erstatning til ofre for prøvesprengninger

Frankrikes president François Hollande sa at de som var blitt skadet av franske kjernefysiske prøvesprengninger hadde rett til erstatning da han i dag besøkte franske oversjøiske territorier i Stillehavet.

President Francois Hollande

President François Hollande ble tatt imot av lokalbefolkning i tradisjonelle kostymer på Futuna i dag.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

President Francois Hollande

President François Hollande var iført både skjell- og blomsterkranser da han talte på Wallis-øya i dag.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Hollande besøkte i dag det franske oversjøiske territoriet Wallis og Futuna som ligger i Stillehavet, nordøst for Australia.

Se kart nederst i saken.

– Det er helt legitimt at Frankrike skal gjøre opp for seg når det gjelder konsekvensene, enten de er sosiale, helserelaterte eller økonomiske, sa Hollande om ofrene for de kjernefysiske prøvesprengningene da han senere på dagen kom til Tahitis hovedstad Papeete.

Prøvesprengte i 30 år

Befolkningen på øyene er blant dem som har fått skader, først og fremst kreft, etter at Frankrike i en årrekke testet ut sine kjernefysiske våpen på øde atoller i Stillehavet.

Atombombe-eksplosjon

Bilde av en kjernefysisk eksplosjon på den franske Mururoa-atollen i 1970.

Foto: - / AFP

Mellom 1966 og 1996 sprengte Frankrike til sammen 193 kjernefysiske bomber på de ubebodde atollene Mururoa og Fangataufa.

De første 41 sprengningene var såkalte atmosfæriske tester, der bombene ble sprengt oppe i luften etter at de ble sluppet fra fly eller fra ballonger.

Sprengningene førte til at radioaktive stoffer drev tusenvis av kilometer med luften og førte til at krefthyppigheten har vært høyere enn normalt på de franske stillehavsøyene.

Først i 1996 og etter omfattende internasjonale protester, sluttet Frankrike med sine kjernefysiske prøvesprengninger.

Selv om han sa at Frankrike vil betale erstatning, så beklaget Hollande på ingen måte at landet hadde gjennomført prøvesprengningene.

– Frankrike er hva det er i dag, med sin avskrekkende kapasitet, fordi det var kjernefysiske prøvesprengninger i en svært lang periode, sa den franske presidenten ifølge AFP.

Døde griser

François Hollande ble blant annet beæret med en tradisjonell seremoni med døde griser under sitt besøkt på Futuna.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

19 har fått erstatning

Frankrike innførte i 2010 en lov som åpnet for erstatninger til ofrene for prøvesprengningene.

Demonstranter på Futuna

Demonstranter på Futuna møtte president Hollande også med plakater med mer hverdagslige klager og krav som «Det er svært dyrt å leve på Futuna» og «Vi har ikke banker».

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Rundt 1000 har gjort krav på erstatning, men de regionale myndighetene sier at det går tregt med å få utbetalt penger.

Ifølge en anti-atomgruppe har bare 19 personer fått erstatning så langt. Av de 19 er bare fem polynesere, altså befolkningen på øyene.

Mange av dem som krever erstatning er eldre og alvorlig syke, og kommer trolig til å dø før de har fått erstatning om ikke Hollandes besøk får fart på utbetalingene.

I tillegg til erstatning til ofrene krever de regionale myndighetene også at Frankrike gir 450 millioner euro, nesten 4,5 milliarder norske kroner, til behandling av dem som har fått kreft på grunn av radioaktiviteten.

Wallis og Futuna

SISTE NYTT

Siste nytt