Frankrike ber Tyrkia åpne grensen

Mens tyrkiske jagerfly bomber kurdiske mål på den ene siden av grensen og syriske kurdere ber desperat om hjelp mot ekstremistene i IS på den andre siden, bønnfaller den franske presidenten François Hollande sin tyrkiske kollega om å åpne grensene for å unngå en katastrofe.

Ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet i dag så har tyrkiske jagerfly bombet den kurdiske PKK-geriljaene sørøst i landet i dag.

– F-16 og F-4-jagerfly slapp en rekke bomber på PKK-mål, skriver avisa.

– Brudd på våpenhvilen

Luftangrepene skjedde etter at geriljasoldatene hadde angrepet den tyrkiske militærposten i Daglica i Hakkari-provinsen i tre dager med granater, raketter og maskingevær, ifølge Hurriyet. PKK anklager imidlertid regjeringen for å ha brutt våpenhvilen.

– Disse angrepene har brutt våpenhvilen, heter det i en uttalelse på PKKs militære fløys nettside tirsdag.

Det hevdes at ingen soldater ble drept eller såret i angrepene i Hakkari, som ligger i nærheten av grensen til Irak.

Flere hevder også at Tyrkia hjelper IS i kampen mot den kurdiske YPG-militsen, som er den væpnede fløyen til partiet PYD i Syria.

YPG har i flere uker kjempet en desperat kamp mot IS-opprørerne som forsøker å erobre grensebyen Ayn al-Arab, som heter Kobani på kurdisk og ligger rett ved Syrias grense til Tyrkia.

Hollandes bønn

Nå ber Frankrike president, François Hollande, tyrkerne åpne grensen slik at kurdere kan hjelpe YPG i kampen mot IS.

– Kobani kan falle når som helst, og jeg ber Tyrkia innstendig om å åpne sine grenser og hjelpe de syriske kurderne å forsvare sin by, sier Hollande i dag.

Kurdere har tidligere ønsket å bruke tyrkisk territorium til å frakte våpen og soldater inn til Syria. Det har tyrkiske myndigheter nektet og har stengt grensen inn til Syria.

De tyrkiske angrepene mot PKK denne uken er de første betydelige luftangrepene mot gruppen siden våpenhvilen ble inngått da en fredsprosess ble innledet for to år siden. En ikke navngitt sikkerhetskilde bekreftet tidligere tirsdag overfor nyhetsbyrået AFP at tyrkiske fly bombet PKK-baser sørøst i Tyrkia.

Det tyrkiske militæret har hittil ikke kommentert saken, men generalstaben skriver i en uttalelse at de «umiddelbart åpnet ild som strengeste form for reaksjon» på angrepet, skriver den tyrkiske avisa Hurriyet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt