NRK Meny
Normal

Holdt fanget i trang celle: – Det var blodige håndavtrykk på veggene

Den svenske journalisten Joakim Medin (30) som ble tatt til fange av det syriske regimet i grenseområdet mellom Syria og Tyrkia, sier i et intervju med SVT at den lille uken i fangenskap er noe av det vanskeligste han har opplevd.

- Det var skitt på veggene og blodige håndavtrykk, forteller den svenske journalisten Joakim Medin.

SE INTERVJUET: Svenske SVT har gjort et intervju med journalisten Joakim Medin som for en uke siden ble tatt til fange av den syriske hæren. Han ble løslatt etter lange forhandlinger mellom kurdiske og syriske styrker. Han sier nå han er i god behold.

15. februar ble Joakim Medin tatt til fange av den syriske hæren i byen Qamishli nord i Syria. Han gikk til fots sammen med sin kurdiske tolk da de møtte på veisperringer kontrollert av det syriske regimet.

– Det var vanskelig. Det er nok det vanskeligste jeg har vært gjennom. Å være innestengt i en celle uten kontakt med noen, uten å vite om noen visste at jeg var borte, sier Joakim Medin til SVT.

Medin ble holdt fanget i en trang fengselscelle.

– Det var slik man kan forestille seg. Det var skitt på veggene og blodige håndavtrykk. Det var helt mørkt og vanskelig å vite hvilken tid på døgnet det var.

Artikkelen fortsetter under klippet.

- Å være innestengt i en trang celle uten kontakt med noen, er nok det vanskeligste jeg har vært med på, sier den svenske journalisten Joakim Medin.

DEL 2: Svenske SVT har gjort et intervju med journalisten Joakim Medin etter at han ble løslatt fra fangenskap.

Forsøkte å beholde roen

Medin satt isolert i fengselscellen og hadde ikke kontakt med andre. Han ble forhørt om sitt forhold til Tyrkia, kurderne og Israel.

– Jeg forsøkte bare å beholde roen og tenke ut hvordan jeg skulle besvare spørsmålene for å få dem til å føle at de hadde gjort en feil, at jeg ikke var viktig nok for dem, sier Medin.

​Han sier han ikke ble utsatt for fysisk vold. Han sier regjeringsstyrkene virket å tro t han var en israelsk agent.

– Jeg så i blikkene deres at det innebar noe veldig alvorlig. Jeg tenkte at nå har jeg havnet i klisteret. Senere egynte det å dukke opp små tegn på at det straks kom til å bli voldsomt. De viste meg torturredskap.

Han sier at da han skulle skrive inn sin adresse på datamaskinen deres, så han at de hadde skrevet ned engelske setninger, som for eksempel: «Du lyver», og «hvis du ikke snakker sant kommer vi til å skade deg».

Løslatt etter forhandlinger

Medin ble løslatt lørdag kveld etter lange forhandlinger mellom kurdiske og syriske styrker.

Han tror ikke han kommer til å være veldig påvirket av opplevelsen i ettertid, men sier at han nok kommer til å bruke det som inspirasjon i journalist-yrket.

Det var den svenske avisen Expressen som fredag meldte at svensken fryktes å være forsvunnet i grenseområdet mellom Syria og Tyrkia, i et område som kontrolleres av IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt